woensdag, 25. mei 2016 - 22:29 Update: 26-05-2016 12:48

Bijzondere haai duikt op bij Lauwersoog

Haai duikt op bij Lauwersoog
Foto: Pieter Buren
Lauwersoog

Woensdagavond is er een gestrande gevlekte gladde haai aangetroffen bij Hoek van Bant, Lauwersoog door medewerkers van Zeehondencentrum Pieterburen. In nauw overleg met Mark de Boer van Rotterdam Zoo is het dier weer terug naar zee geholpen.

Zorgcoördinator Michael Bakker Paiva van Zeehondencentrum Pieterburen heeft wel een heel bijzondere week: afgelopen zondag assisteerde hij bij de redding van een bruinvis en vandaag trof hij een gestrande gevlekte gladde haai aan. De medewerkers van het centrum waren afgegaan op een melding van een dode zeehond en troffen de haai in ondiep water aan in de Hoek van Bant, vlakbij Lauwersoog. Direct werd er overlegd met Mark de Boer van Rotterdam Zoo, omdat indien er tot opvang zou worden besloten de haai naar Rotterdam zou gaan.

Gelukkig ging het goed met het dier en met assistentie van bioloog Sander van Dijk van Zeehondencentrum Pieterburen werd het dier in een bak water geholpen. Vervolgens is het dier in diep en rustig water vrijgelaten in de buurt van de haven van Lauwersoog.

Gevlekte gladde haaien hebben de status “kwetsbaar” in Nederlands water en worden weinig gezien in de Waddenzee. Des te bijzonder is deze vondst zo dicht bij de kust.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):