donderdag, 26. mei 2016 - 23:56 Update: 27-05-2016 13:19

'Te veel gevaarlijke stoffen op spoor. Norm wordt drie tot vier keer overschreden'

'Te veel gevaarlijke stoffen op spoor. Norm wordt drie tot vier keer overschreden'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Op verschillende trajecten op het spoor worden de normen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen behoorlijk overschreden.

Met name op twee plaatsen op het spoor, te weten in Noord-Brabant en bij Amersfoort, rijden veel meer wagons met brandbaar gas (lpg) dan is toegestaan. Daarbij wordt de norm drie tot vier keer overschreden, zo blijkt uit cijfers die de NOS heeft gekregen door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur, zo schrijft de omroep.

Uit de gegevens blijkt dat in Tilburg per jaar 3650 wagons met LPG mogen passeren. Maar in 2015 kwamen er in 9 maanden  al ruim 6300 langs. De norm voor Eindhoven ligt bij 2100 en dat werden er 8000. Nog gekker is het op het traject tussen Amersfoort en Amsterdam. Daar mogen maximaal 10 wagons met brandbaar gas per jaar vervoerd worden. In 9 maanden werden dat er 1900.

Het is nu zo dat vanwege omleidingen er veel te veel goederenwagons over die trajecten rijden. Daarnaast zijn er nog werkzaamheden aan de Betuweroute de belangrijkste goederenlijn van Nederland. De gemeente Breda en Tilburg meldt dat ze staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) al herhaaldeijk om actie hebben gevraagd. Spoorveiligheidsexpert Vincent van der Vlies van Arcadis zegt hierover tegen de NOS: 'Met deze cijfers krijg ik het idee dat de risico's hoger zijn dan afgesproken.We hebben er harde afspraken over gemaakt. Als dan binnen een jaar blijkt dat die afspraken niet worden nageleefd, dan is dat wel een reden om je zorgen te maken.

Categorie:
Provincie: