zaterdag, 28. mei 2016 - 11:13 Update: 29-05-2016 11:04

Symbolische begrafenis van TTIP in Amsterdam

'Feestelijke begrafenis' van TTIP in Amsterdam
Foto: PvdD
Amsterdam

In Amsterdam wordt zaterdagmiddag het handelsverdrag TTIP symbolisch begraven.

Hierbij zullen ook de tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Marianne Thieme (PvdD) meedoen. Om 12.30 uur zullen de actievoerders zich verzamelen op het Beursplein. daar zullen onder meer Geert Ritsema van Milieudefensie en Ewald Engelen, hoogleraar financiële  geografie, een toespraak houden. Vervolgens zullen twee doodskisten met daarin de verdragen van TTIP en CETA in een 'feestelijke begrafenisstoet' naar de binnenstad worden gedragen. Dit alles onder begeleiding van een band. Dit schrijft Het Parool zaterdag. 

Als de stoet weer op het Beursplein terugkomt, zo rond 14.15 uur, zullen ook nog enkele politici spreken. De actie begon eigenlijk al om 09.00 uur. Toen hingen de actievoerders protestborden over de beelden op het Rembrandtplein.

Er wordt zaterdag niet alleen in Amsterdam geprotesteerd tegen de omstreden handelsverdragen TTIP en CETA, ook zijn er acties in onder meer Eindhoven, Utrecht, Wageningen, Den Haag, Rotterdam, Stadskanaal en Nijmegen. De acties zijn een initiatief van Greenpeace. Het is de bedoeling om in het hele land acties te voeren. Milieudefensie, maar ook politici en de vakbeweging vinden dat het milieu, gezondheid en rechten ondergeschikt worden gemaakt aan handel en investeringen en wil mensen daarvan bewust maken.  Over het beoogde vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zegt Geert Ritsema, campagneleider van Milieudefensie: 'TTIP is een bedreiging voor ons milieu, onze landbouw en de hoognodige overstap naar een fossielvrije economie.'