maandag, 30. mei 2016 - 9:33 Update: 30-05-2016 12:07

Accu elektrische fiets blijkt 'melkkoetje' voor fietsfabrikanten

Accu Elektrische fiets blijkt melkkoetje voor fabrikanten
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Veel elektrische fietsen laten het na drie jaar al afweten. Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat één op de vier elektrische fietsen al na drie jaar een kapotte accu heeft. De prijs voor een nieuwe accu is al snel 200 euro.

Sinds 2010 zijn er in Nederland ruim 1 miljoen e-bikes verkocht. Vorig jaar was volgens de BOVAG bijna één op de drie nieuwe fietsen een elektrische. Door de stijgende verkoop stijgt ook het aantal klachten. Zo blijken de accu's sneller kapot te gaan dan verwacht. Uit de test komt naar voren dat een kwart van de batterijen al na drie jaar de geest geeft. "De e-bikes van de goedkopere merken begeven het het snelst. Maar ook de gevestigde namen bezuinigen op kwaliteit om te kunnen concurreren met de goedkopere modellen. Vergeet ook niet dat de fabrikanten veel geld verdienen aan de vervanging van de batterijen."

Brand door accu

Maar in België waarschuwt de brandweer en coördinator brandveiligheid van Binnenlandse Zaken zelfs mensen met een elektrische fiets. In slechts één maand tijd zijn twee woningbranden ontstaan tijdens het opladen van een elektrische fiets. De accu's waren door oververhitting tijdens het laden in brand gevlogen. Bart ­Vandenbussche van Brandweervereniging Vlaanderen raadt consumenten in de krant Het Laatste Nieuws aan om waakzaam te zijn, "omdat het om lithium-ionbatterijen gaat, die niet te blussen vallen bij een brand", zegt hij. 

Categorie:
Provincie: