maandag, 30. mei 2016 - 18:29

In hoger beroep 20 jaar cel en TBS geëist voor moord echtgenoot

In hoger beroep 20 jaar cel en TBS geëist voor moord echtgenoot
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Franeker

De advocaat-generaal in Amsterdam heeft 20 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 54-jarige vrouw. Zij wordt verdacht van meerdere ernstige misdrijven, waaronder moord op haar echtgenoot. Deze man overleed op 22 augustus 2012 in Franeker, in de woning die hij met de verdachte deelde. Volgens het OM heeft de verdachte haar man om het leven gebracht door hem een hoeveelheid medicijnen toe te dienen.

Ruim acht jaar eerder (op 22 februari 2004) overleed ook al een echtgenoot van de verdachte, in Enkhuizen. In dit geval kan moord of doodslag niet bewezen worden verklaard. Wel kan in de visie van het OM worden bewezen dat zij de man in hulpeloze toestand heeft gelaten, met zijn dood als gevolg. De verdachte, zelf gediplomeerd verzorgende, heeft nagelaten medische hulp in te roepen terwijl de gezondheidstoestand van de man zichtbaar verslechterde.

Naast deze feiten wordt de vrouw ook verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting, door middels vervalste documenten een overlijdensrisicoverzekering op naam van haar echtgenoot in Franeker af te sluiten, kort voor diens dood. De verzekering heeft na de dood van het slachtoffer 250.000 euro uitgekeerd aan de verdachte. Ook wordt zij verdacht van brandstichting in de woning (in Sambeek) van een derde man, met wie zij vanaf oktober 2012 een relatie had. De brand werd gesticht op 5 juni 2013.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De officier van justitie had 20 jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Het OM is, evenals de verdachte, tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep gegaan.

 

Categorie:
Provincie: