dinsdag, 31. mei 2016 - 10:28 Update: 31-05-2016 11:15

Scholen passen schoolreizen aan vanwege aanslagen

Scholen passen schoolreizen aan vanwege aanslagen
Foto: fbf
Hilversum

Uit een rondgang van de NOS langs honderden scholen blijkt dat scholen na de aanslagen in Brussel en Parijs moetie hebben met de invulling van de buitenlandse schoolreizen.

Enerzijds willen ze niet toegeven aan de angst, maar anderzijds zijn ze zich ook heel  bewust van de verantwoordelijkheid voor de leerlingen, zo blijkt. Dit schrijft de omroep dinsdag. Een van de maatregelen die veel scholen daarom nemen, is het mijden van de hoofdsteden. Zo wordt een reisje naar Berlijn een reisje naar Dresden en wordt bij een Engelandreis Londen gemeden. Een stad die veel scholen nu links laten liggen is Istanbul. Er zouden dit jaar veel scholen naar toe gaan, maar vanwege eerdere aanslagen dit jaar kiezen ze nu voor een andere locatie, zo  blijkt uit de rondgang.

Andere aanpassingen die scholen doen, zijn bijvoorbeeld het kiezen van een hotel buiten de grote stad, of alleen reizen met eigen vervoer en het mijden van de metro. Soms wordt alleen het programma een beetje aangepast. Dan wordt bijvoorbeeld Parijs wel bezocht, maar reizen de leerlingen niet met de metro en wordt een bezoek aan de Eiffeltoren overgeslagen.

Van ouders krijgen scholen vaak vragen over de reizen. Sommige ouders twijfelen zelfs of ze hun kind mee moeten laten gaan. Peter Hulsen, directeur van Ouders en Onderwijs: 'Ouders en scholen moeten met elkaar praten als er twijfel is. Dan maar niet naar de Eiffeltoren, maar gewoon met de hele klas ergens anders naartoe.'  Volgens hem staat voor scholen de veiligheid voorop en is de bestemming van de reis niet zo heel belangrijk. Hulsen:  'Het gaat om het groepsproces. Je wil met een hele klas een mooie ervaring hebben. Samen leuke dingen doen staat voorop, niet zozeer de bestemming.' De VO-raad adviseert scholen om bij twijfel altijd de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken.

Categorie:
Provincie: