vrijdag, 3. juni 2016 - 14:54

Veroordeling voor voorbereiding van deelname aan IS

Veroordeling voor voorbereiding van deelname aan IS
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een 32-jarige man uit Huizen wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een taakstraf van 240 uur. De verdachte was in 2014 van plan om voorwerpen te brengen naar zijn broer die lid was van IS in Syrië. De broer van de verdachte zou met deze goederen de strijd voor IS voort kunnen zetten. Als het zou zijn gelukt, zou de verdachte daarmee hebben bijgedragen aan het in stand houden van de gewapende strijd van IS.

Voorbereidingshandelingen

In de woning van de man is onder andere een harde schijf aangetroffen waarop documenten stonden met daarin  een trainingsschema voor een jihadist, gevechts- en overlevingstechnieken en het gebruik van vuurwapens. In de twee rugzakken die zijn gevonden zaten batterijen, hoofdlampen, twee harde schijven, twee horloges met een hoogtemeter, twee multitools, een slaapmatje en een klamboe. De man heeft verklaard dat hij deze spullen aan zijn broer wilde geven. De rechtbank oordeelt dat de man daarmee voorbereidingen heeft getroffen voor deelname aan IS.

Vrijspraak

De man wordt vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie omdat niet kan worden bewezen dat hij al tot die organisatie behoorde. Daarnaast wordt hij vrijgesproken van het verrichten van handelingen om misdrijven met een terroristisch oogmerk voor te bereiden of te bevorderen. De rechtbank oordeelt dat het brengen van voorwerpen naar zijn broer niet betekent dat verdachte de intentie had om zelf een terroristisch misdrijf voor te bereiden.

Strafmaat

De rechtbank heeft in de strafmaat meegenomen dat de man niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Uit het reclasseringsadvies blijkt dat verdachte zijn leven op orde heeft. Daarnaast heeft de verdachte zich gehouden aan de voorwaarden die waren opgelegd toen hij werd vrijgelaten. Ten slotte heeft de rechtbank meegewogen dat zijn dochter uit huis is geplaatst en hij zijn baan door deze strafzaak is kwijtgeraakt.

Categorie:
Provincie: