zaterdag, 4. juni 2016 - 10:53 Update: 04-06-2016 16:57

Rijtjesblok gasexplosie Urk wordt gesloopt

Grote brand Urk
Foto: Politie helikopter
Urk

De zes woningen in Urk die vrijdagavond door een explosie gevolgd door brand werden getroffen, worden gesloopt. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. Voor de getroffen mensen wordt in samenwerking met de woningbouwvereniging vervangende woonruimte gezocht.

Op dit moment loopt een onderzoek naar de exacte oorzaak van de gasexplosie. Wanneer dat is afgerond, zal met de sloop worden begonnen. Mogelijk is dat vandaag nog, anders begin volgende week.

Vrijdagavond werden door een gasexplosies drie woningen verwoest aan de Grote Fok op Urk. Zes mensen raakte gewond, waarvan één naar een ziekenhuis moest worden overgebracht. De burgemeester van Urk Pieter van Maaren noemt het een wonder dat er niemand is omgekomen, zei hij zaterdagochtend in het Radio 1-Journaal.

Direct na de explosies stortte 1 van de woningen in en vatte een tweede vlam en stortte later ook in. De eerste tweerijtjeswoningen van een blok van zes werden totaal vernield door de brand. Een derde liep zware rook- en waterschade op. 

De gasexplosie houdt mogelijk verband met werkzaamheden in de buurt van de woningen. Volgens de website Het Urkerland werden de woningen gelucht vanwege een sterke gaslucht en waren bewoners in afwachting van monteurs. De brandweer zette meerdere voertuigen in om de brand te blussen. Nutsbedrijf Liander heeft het gas kunnen afsluiten. De brandweer heeft toen de puinhopen die overgebleven waren doorzocht en geen verdere slachtoffers aangetroffen. Door wegwerkzaamheden in de buurt hadden hulpverleners grote moeite om ter plaatse te komen.  

Opvang

Alle bewoners in een gebied van 200 meter werden geëvacueerd. De meeste bewoners konden later die avond naar hun woning terug. Voor wie dat niet kon, is opvang geregeld. Nog onbekend is of en wanneer ex-bewoners van het getroffen huizenblok hun woning in mogen om hun spullen veilig te stellen.  

Zaterdagochtend vond om 10.30 uur op het gemeentehuis een informatiebijeenkomst plaats voor de direct betrokkenen van de explosies/brand aan de Grote Fok. Slachtofferhulp zal aanwezig zijn voor de mensen die daar behoefte aan hebben.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: