zaterdag, 4. juni 2016 - 11:55

Landmacht gaat Marechaussee versterken in opsporing van migranten

Landmacht gaat Marechaussee versterken in opsporing van migranten
Foto: Archief FBF
Den Haag

De Koninklijke Marechaussee wordt bij het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) niet langer ondersteund door land- en luchtmachtmilitairen. De aandacht verlegt zich naar illegale migratie via Nederlandse zeehavens. Daarom leveren landmachtmilitairen vanaf maandag bijstand aan de marechaussee voor zogenoemde Grensbewaking (GB) Maritiem.

De zeehaventaak beperkt zich voor de landmacht tot Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden. Dit gebeurt tot 1 oktober 2016 met 32 militairen.

Toestroom migranten

De marechaussee vroeg de andere krijgsmachtdelen eind vorig jaar om hulp toen plotseling een grote toestroom van migranten ontstond. De geleverde ondersteuning aan de oostelijk en zuidelijke landsgrenzen bestond uit maximaal 40 militairen van de landmacht en maximaal 4 hondenteams van de luchtmacht.

Inzet

De landmachters werkten meestal in eenheden van 4. Sinds 6 oktober 2015 zijn de landmachtmilitairen in totaal 4.309 mandagen voor de MTV-taak ingezet. De hondenteams zijn 73 keer ingezet.

Doorzoeken voertuigen

De land- en luchtmachtmilitairen assisteerden de afgelopen periode deels al bij de grenspolitietaak in de Nederlandse zeehavens Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden.

Hierbij worden vrachtwagens steekproefsgewijs en op basis van informatie doorzocht om illegale migratie tegen te gaan. Deze inzet vond afgelopen periode vaker plaats. Dit vanwege illegale vluchtelingen die zich proberen te verstoppen in trailers op de haventerreinen. Ze hopen zo als verstekeling per ferry in Groot-Brittannië te komen.

Verstekelingen

Deze doorzoekingen gebeuren altijd op aanwijzing en in aanwezigheid van een bevoegd opsporingsambtenaar van de marechaussee. Zo werden verschillende vreemdelingen gevonden. Onder meer hangend onder vrachtwagentrailers, in campers onder banken en in de kofferbak van een personenauto. Ook werd in enkele gevallen adequaat eerste hulp verleend, bijvoorbeeld aan een ferrypassagier die van de trap viel.

Categorie:
Blik op 112: