dinsdag, 7. juni 2016 - 12:19 Update: 07-06-2016 12:24

'Europese Commissie weet geen raad met de vluchtelingencrisis'

Europese Commissie weet geen raad met de vluchtelingencrisis
Foto: fbf archief
Amsterdam

Oxfam Novib hekelt het plan van de EU om meer 'Turkije deals' na te jagen. Deze onmenselijke koers is Europa onwaardig. Het enige doel van de Europese Commissie is het stoppen van mensen, dat lijkt haast ieder middel te heiligen.

De Commissie gaat naar verwachting vanmiddag bekend maken dat landen in Afrika gekort gaan worden op ontwikkelingshulp als ze geen migranten uit Europa terugnemen. Het pakket maatregelen zal naar verluidt ook bestaan uit het terugdraaien of tijdelijk opschorten van handelsverdragen, studentenuitwisselingen en het opvoeren van visabeperkingen.

Oud vuil

Tom van der Lee, directeur campagnes Oxfam Novib: 'Deze nieuwe plannen laten zien dat de Europese Commissie geen raad weet met de vluchtelingencrisis. Vluchtelingen verdragen en bestaande hulp en handels afspraken worden bij het oud vuil gezet. Voor de Europese Commissie lijkt het doel van minder migratie bijna alle middelen te heiligen. Zo verwordt het asielrecht tot klassenjustitie en worden hulp en handelsafspraken chantage middelen. Mensen worden gedwongen te migreren door onveiligheid en een totaal gebrek aan perspectief. Dat moet worden aangepakt. De Commissie is vooral bezig de eigen politieke crisis te bezweren en ondergraaft met deze neerwaartse beleidsspiraal de fundamentele mensenrechten waarop de Europese gemeenschap gegrondvest is.' 

Eigen verplichtingen

'Door het probleem neer te leggen bij andere landen, buiten Europa, schuift de Commissie haar eigen verantwoordelijkheid af en probeert zo onder haar eigen verplichtingen uit te komen. De OECD landen vangen samen nog geen 10% van de mondiale vluchtelingen op; het zijn vooral de armere landen die de lasten van gedwongen migratie dragen. Juist meer investeringen in de landen waar veel migranten vandaan komen zijn nodig zodat mensen daar ook een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. Ontwikkelingssamenwerking moet niet ingezet worden als chantage middel om de problemen van de EU op te lossen. Dit nieuwe beleid is hypocriet en tast de geloofwaardigheid van de EU als verdediger van mensenrechten verder aan, aldus Van der Lee.

De nieuwe plannen van EC gaan waarschijnlijk gelden voor landen als Niger, Nigeria, Senegal, Ethiopië, Mali, Tunesië en Libië. Landen die de nieuwe plannen gaan uitvoeren zouden op nieuwe en/of meer hulp kunnen rekenen, de hulp moet o.m. ingezet worden voor betere grenscontrole en paspoorten. Dit beleid gaat echter wel ten koste van staand beleid en zal andere landen in hun ontwikkeling treffen. 

Oxfam Novib werkt aan structurele ontwikkeling in veel Afrikaanse landen en geeft humanitaire hulp aan vluchtelingen, in Europa op Lesbos en Sicilië én in de regio, zoals de buurlanden van Syrië.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: