woensdag, 8. juni 2016 - 14:11 Update: 08-06-2016 14:25

Zaterdag eerste gedeelte nieuwe A9 Badhoevedorp geopend

Zaterdag eerste gedeelte nieuwe A9 Badhoevedorp geopend
Foto: Rijkswaterstaat
Badhoevedorp

Zaterdag 11 juni opent Rijkswaterstaat het eerste gedeelte van de nieuwe A9 bij Badhoevedorp. Dit meldt Rijkswaterstaat woensdag.

Verkeer vanuit knooppunt Raasdorp rijdt dan over de nieuwe verbinding van de A9 naar de A4 richting Amsterdam. Zowel het verkeer op de A9 richting Amsterdam als naar Badhoevedorp krijgt te maken met een nieuwe verkeerssituatie.

Opening A9 naar verbindingsweg richting A4 Amsterdam

Het verkeer op de A9 vanuit de richting Haarlem naar Amsterdam (A4) en Badhoevedorp zal vanaf knooppunt Raasdorp gebruik maken van de nieuwe A9. Het verkeer op de A9 vanuit de richting Haarlem naar Amstelveen en knooppunt Holendrecht zal gebruik blijven maken van de huidige route op de A9. 

Het verkeer in tegenovergestelde richting (vanuit de richting Amstelveen naar de richting Alkmaar) blijft gebruik maken van de huidige route op de A9. Op onze kaart vindt u een overzicht van alle nieuwe verkeersstromen (PDF, 94,69 KB) na openstelling van het eerste gedeelte van de nieuwe A9.

Nieuwe verkeerssituatie richting A4 Amsterdam

Vanaf 11 juni gaat de huidige verbindingslus van de A9, vanuit de richting Haarlem naar de A4 richting Amsterdam, in knooppunt Badhoevedorp definitief dicht. Het verkeer richting Amsterdam voegt voor knooppunt Raasdorp uit naar de parallelbaan van de A9 om vervolgens naar de nieuwe verbindingsweg richting A4 Amsterdam te rijden.

Nieuwe verkeerssituatie richting Badhoevedorp

Het verkeer op de A9 vanuit de richting Haarlem naar Badhoevedorp voegt voor knooppunt Raasdorp uit naar de parallelbaan van de A9. Op de nieuwe A9 neemt het verkeer de nieuwe afrit richting Badhoevedorp. Via de nieuwe afrit rijdt het verkeer over het nieuwe viaduct over de A9 en de Schipholweg om vervolgens via een tijdelijke aansluiting uit te komen op de huidige afrit Badhoevedorp.

Het is vanaf 11 juni niet meer mogelijk om vanaf de oude A9 uit de richting Haarlem uit te voegen naar de huidige afrit Badhoevedorp. Vanwege de verkeersveiligheid is de huidige afrit Badhoevedorp alleen te bereiken via de omleidingsroute via de nieuwe A9.

Werkzaamheden voor de openstelling

De nachten voorafgaand aan de opening van het eerste gedeelte van de A9 voert de aannemer de laatste werkzaamheden uit om de wegbelijning en borden aan te passen naar de nieuwe situatie. In de nacht van donderdag 9 juni op vrijdag 10 juni worden daarvoor twee rijstroken voor knooppunt Raasdorp op de A9 richting Amstelveen afgezet.

Van vrijdagavond 10 juni tot zaterdagochtend 11 juni is er tussen 21.00 en 07.00 een lange afzetting op de A9 richting Amstelveen. Als gevolg van deze afzetting zijn de verbindingswegen vanuit knooppunt Raasdorp naar de A9 en de afrit naar Badhoevedorp vanaf de A9 afgesloten voor al het verkeer. De oprit vanaf Badhoevedorp naar de A9 blijft wel toegankelijk. Het verkeer wordt in deze nacht aan de hand van borden omgeleid.

Feestelijke opening

De opening van het eerste gedeelte van de nieuwe A9 werd op zaterdag 4 juni feestelijk gemarkeerd tijdens de Dag van de Bouw. Bezoekers konden eenmalig wandelen, fietsen en skaten op de A9. Ook mochten kinderen krijten op het nieuwe asfalt.

Omlegging A9 ​Badhoevedorp

De A9 tussen knooppunt Raasdorp en knooppunt Badhoevedorp loopt vanaf 2018 niet meer dwars door Badhoevedorp, maar komt ten zuiden om het dorp heen te liggen. Met de omlegging van de A9 zorgen Rijkswaterstaat en de regionale overheden voor een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in Badhoevedorp en een betere doorstroming op de A9 waardoor Schiphol en de regio Amsterdam beter bereikbaar worden.

Rijkswaterstaat is opdrachtgever van de omlegging A9 Badhoevedorp. Het ontwerp van de omlegging is ontwikkeld met en medegefinancierd door provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Schiphol Group. De aannemer Combinatie BadhoeverBogen voert de werkzaamheden uit.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):