zaterdag, 11. juni 2016 - 9:49 Update: 11-06-2016 16:19

Vakantiehuisjes bedreigen Nederlandse Noordzeekust

Bouwobjecten bedreigen de Noordzeekust
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Onderzoek van Natuurmonumenten bevestigt dat de bebouwing aan de Nederlandse Noordzeekust uit de hand loopt. De afgelopen drie jaar zijn 1.866 villa’s, appartementen, strandhuizen, hotelkamers en jachtligplaatsen gebouwd tussen Cadzand en Den Helder.

Toekomstige plannen komen neer op 6.277 objecten, een verdrievoudiging. Dit betekent dat er aan de kust straks een totaal van 8.143 nieuwe eenheden staan. De bouwdrift is groter dan Natuurmonumenten vermoedde. Voor het eerst is er nu een landelijk overzicht van recente en toekomstige bouwwerken in het kustgebied. Het rapport benadrukt de noodzaak voor goede en bindende afspraken voor de gehele kust.

Gert de Groot, kustbeheerder bij Natuurmonumenten: ,,Ik ben geschrokken van de grote aantallen bouwobjecten uit het recente verleden en de plannen voor de toekomst. Hierdoor dreigt ons unieke open kustlandschap met uitgestrekte zandstranden en ongerepte duinen langzaamaan dicht te slibben. En dit is onomkeerbaar. Wij vragen alle betrokken overheden harde afspraken te maken over de bescherming van de waarden van de Nederlandse kust; openheid, rust, leegte, stilte, donkerte en ongereptheid.”

Categorie:
Provincie:
Tag(s):