dinsdag, 14. juni 2016 - 10:57 Update: 14-06-2016 10:58

D66 pleit voor meer huurfietsen bij bushaltes in provincie Utrecht

D66 pleit voor meer huurfietsen bij bushaltes in provincie Utrecht
Foto: D66
Utrecht

In de provincie Utrecht kun je bij bijna elk treinstation een Ov-Fiets huren. Handig om volledig van deur tot deur te komen met het openbaar vervoer. Inmiddels zijn er ook uitgiftepunten bij tram- en bushaltes in Nieuwegein, IJsselstein, Zeist en Utrecht. Maar.

D66 wil dat bij meer bus- en tramhaltes huurfietsen beschikbaar zijn. Tijdens de commissievergadering van maandag heeft Statenlid Ayla Schneiders het provinciebestuur verzocht hier verder op door te pakken. Schneiders: “Huurfietsen bij bus- en tramhaltes kunnen de moeilijker bereikbare plaatsen toegankelijk maken met het openbaar vervoer”.

Fietsgebruik verdubbelen

De Provincie Utrecht is ambitieus en wil het woon-werkverkeer met de fiets verdubbelen in 2030. Uit een onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat 88% van de Ov-Fiets abonnees wel eens een OV-fiets zou willen huren op een bus- of tramhalte. Als die beschikbaar zou zijn zou het fietsgebruik kunnen toenemen en de provincie sneller haar doelen kunnen bereiken. Nu zijn in de provincie Utrecht alleen op enkele grote haltes in de omgeving van de stad Utrecht Ov-fietsen beschikbaar.

Zo snel mogelijk uitbreiden

D66 is blij dat het college stelde dat in het programma Beter Benutten Vervolg meer geld zit voor nieuwe OV-fietspunten. Schneiders: "We weten dat de OV-fiets populair is, en vaak op grote stations allemaal uitgeleend zijn. Daarom willen we dat het college snel aan de slag gaat met meer punten waar je de OV-fiets kan huren, en gelukkig hebben we het geld ervoor. Met de toezegging van Syntus dat zij in Leusden een deelfietssysteem invoert zijn we ook blij, en we hopen dat er meer plekken volgen."

Categorie:
Provincie: