dinsdag, 14. juni 2016 - 16:07 Update: 14-06-2016 16:32

Petitie voor verbod op verkoop dieren in winkels en online

Petitie voor verbod op verkoop dieren in winkels en online
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

In korte tijd hebben al ruim 3.000 mensen hun steun betuigd door online de petitie te ondertekenen van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren waarin wordt aangedrongen op een verbod op de verkoop van dieren in winkels en online. Dit heeft de vereniging dinsdag bekendgemaakt.

In winkels en op het internet worden mensen aangemoedigd om zonder nadenken een huisdier te nemen. Daardoor krijgen veel dieren niet de zorg die ze verdienen of ze belanden op straat of in een opvang. 

Daarnaast werkt de huisdierenhandel gruwelijke fokpraktijken in de hand, die ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Om hier een einde aan te maken, pleit de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren voor een verbod op de huisdierenhandel. 

Impulsaankopen

'Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra', vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. 'Bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op websites als Marktplaats.nl'. 

Malafide fokkerij

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald en zijn soms zo ziek dat ze overlijden. Van Horck: 'De diertjes geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als 'schattig' over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer'. 

Verbod op huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken om dit dierenleed te stoppen en de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan: de potentiële huisdiereigenaar kan terecht bij een opvang, waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

Petitie

Om aan te tonen dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de huisdierenhandel, is de Sophia-Vereeniging een petitie gestart. 'In een paar weken tijd hebben al meer dan 3.000 mensen hun steun betuigd op www.sophia-vereeniging.nl. We verwachten dat nog veel meer dierenvrienden ons verzoek aan de staatssecretaris kracht zullen bijzetten', aldus Van Horck. 'Tevens kunnen zij via onze website een brief sturen naar een dierenwinkel of naar Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren'.

Categorie: