woensdag, 15. juni 2016 - 14:25 Update: 16-06-2016 9:00

Nederlandse Marine redt migranten op Middellandse Zee

Bijna 200 mensen van zinkend schip gered door Nederlands fregat
Foto: Defensie
Den Haag

Dinsdagmiddag heeft de Nederlandse marine 193 migranten van een zinkend schip gered op de Middellandse Zee. 'Onder hen waren 16 kinderen en 40 vrouwen, onder wie 2 zwanger', meldt Defensie woensdag.

Het multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel kreeg een noodoproep van het scheepje dat al 7 dagen onderweg was en tussen Egypte en Sicilië voer. Het wrakkige vissersbootje had bijna geen voorstuwing meer en dreigde om te slaan. Via de radio was de paniek aan boord te horen. Bij aankomst haalde bemanningsleden van de Van Amstel de migranten met RHIB-motorbootjes van boord.

Speelgoedknuffels

Aan boord van het Nederlandse fregat kregen de geredde mensen medische verzorging, eten en drinken. Voor de allerkleinsten waren er speelgoedknuffels die door het thuisfront van het marinepersoneel waren ingezameld. De migranten worden vandaag of morgen in een Italiaanse haven afgezet.

Frontex

Zr. Ms. Van Amstel neemt in de Middellandse Zee deel aan een grensbewakingsoperatie van Frontex. Dit agentschap bewaakt de Europese buitengrenzen. De organisatie coördineert gezamenlijke operaties op het land, op zee en in de lucht. 

De operaties vinden plaats naast de eigen grenscontroles van landen. De Koninklijke Marechaussee is de Nederlandse vertegenwoordiger van Frontex. Nederland draagt daaraan bij met marineschepen, kustwachtvliegtuigen en marechausseepersoneel

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: