maandag, 20. juni 2016 - 8:07 Update: 20-06-2016 8:13

Rode Kruis start campagne ‘Hoe overleef ik een festival’

Rode Kruis start campagne ‘Hoe overleef ik een festival’
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis start de campagne

Steeds vaker melden mensen zich met ernstige vergiftiging na gebruik van ecstasy bij de EHBO-posten op festivals. Volgens het Trimbos Instituut is dit aantal tussen 2013 en 2014 zelfs bijna verdubbeld. Ook was er een forse stijging van patiënten die zwaar onder invloed waren van GHB. Het Rode Kruis vindt dit een zorgwekkende ontwikkeling; het kan levensgevaarlijk zijn. Daarom gaat de hulporganisatie festivaltips voor deze en andere letsels verspreiden via haar EHBO-app, sociale media en www.hoeoverleefikeenfestival.nl.

Wat moet je doen wanneer iemand gewond is geraakt na stagediven of bij een circle pit? Of wat doe je als je een slok teveel op hebt, een verkeerde pil hebt geslikt of een bloedneus of zonnesteek hebt? Op dat soort vragen geeft de vernieuwde EHBO-app van het Rode Kruis antwoord. Dankzij een uitbreiding van de app zijn alle EHBO-items die relevant zijn voor festivalgangers terug te vinden.

Festivaltype

Het Rode Kruis wil dat festivalgangers goed voorbereid op pad gaan. Mensen kunnen zich voorbereiden door een speciale festivaltest te doen op www.hoeoverleefikeenfestival.nl. Na deze test weten mensen wat voor festivaltype zij zijn, welk risico zij lopen en hoe ze problemen kunnen voorkomen.

Hulpverlening op festivals

Wie zich onverhoopt toch niet goed voelt tijdens een festival kan terecht bij de duizenden getrainde EHBO-vrijwilligers die paraat staan op vele festivals in het hele land. Zij zijn onder andere getraind in het verlenen van eerste hulp aan mensen die onder invloed zijn van verdovende middelen. Of iemand nu van een podium is afgevallen en een bloedende knie heeft of teveel heeft gedronken, onze vrijwilligers staan altijd klaar om te helpen.

Rode Kruis Week

Vandaag start de jaarlijkse Rode Kruis Week om aandacht te vragen en geld op te halen om meer van dit soort hulpverlening en noodhulp bij calamiteiten in Nederland mogelijk te maken. In de week van 19 tot 25 juni wordt in het hele land gecollecteerd. Ook kunnen mensen doneren door een sms te sturen naar 4333. Per sms wordt er 3 euro gedoneerd aan het Rode Kruis. Naast de collecte worden er tijdens de Rode Kruis Week bij vele Rode Kruis afdelingen diverse evenement en workshops op het gebied van de hulpverlening georganiseerd.

Categorie:
Provincie: