dinsdag, 21. juni 2016 - 17:46 Update: 21-06-2016 21:33

OM geeft NFI opdracht tot DNA-onderzoek Amsterdamse containerbaby

RIVM verleent geen medewerking in onderzoek containerbaby
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft besloten geen materiaal van hielprikkaarten ter beschikking te stellen aan het OM.

Het OM had het DNA van de ‘containerbaby’ willen laten vergelijken met DNA-profielen op hielprikkaarten die bij het RIVM worden bewaard. Daar had het Openbaar Ministerie (OM) in oktober 2015 om gevraagd. De ‘containerbaby’ werd op 26 oktober 2014 in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam-West aangetroffen.

In het najaar van 2015 riep het OM de hulp in van het RIVM omdat onderzoek door de politie en het NFI en de vele tips van het publiek niet naar de moeder van de baby hadden geleid. De baby, een meisje, had kort na haar geboorte een hielprik gekregen, bleek uit medisch onderzoek. Het OM hoopte door vergelijking van DNA-profielen met een selectie van hielprikkaarten bij het RIVM informatie te achterhalen die kon leiden tot de identiteit van de moeder.

Nu het RIVM het materiaal niet ter beschikking stelt, zal het OM het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de opdracht geven DNA-verwantschapsonderzoek te doen. Hierbij wordt aan de hand van het DNA-profiel van de baby in de DNA-databank voor strafzaken gezocht naar biologische verwanten. Wil een verwantschapsonderzoek succesvol zijn, dan moet er wel een DNA-profiel van een familierelatie in de databank zitten. Het DNA-verwantschapsonderzoek zal naar verwachting enkele maanden duren.

Categorie:
Provincie: