woensdag, 29. juni 2016 - 11:56 Update: 29-06-2016 20:43

Nederlandse marine haalt voor de 4e keer migranten van zee

Marine redt voor 4e keer migranten
Foto: Defensie
Den Haag

De marine heeft vandaag 175 migranten afgezet op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het merendeel werd van een overbeladen rubberboot gehaald die bijna geen brandstof meer had.

Het Marineschip Van Amstel kreeg gistermiddag een noodoproep van het vaartuig op 15 mijl uit de kust van Libië. Deze bleek zwaar overbeladen met 142 migranten. Onder hen 6 kinderen en 21 vrouwen, 4 van hen zwanger. Nadat de migranten aan boord waren genomen, volgde direct weer een opdracht.  Het fregat moest 33 migranten overnemen. Die waren gister door een bootje van de non-gouvermentele organisatie Sea Watch opgepikt.

Het is de 4e reddingsactie van Zr. Ms. Van Amstel in 14 dagen. Het multipurposefregat heeft nu 733 mensen gered en er 33 overgenomen van een andere eenheid. 

Frontex

Het Europese agentschap Frontex ondersteunt lidstaten bij de bewaking van de gezamenlijke buitengrenzen. Wel blijft grensbeheer een primaire verantwoordelijkheid van de lidstaten. De organisatie coördineert daarvoor gezamenlijke operaties op het land, op zee en in de lucht. Nederland draagt aan Frontex bij met border security teams, marineschepen, kustwachtvliegtuigen, marechausseepersoneel en experts.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: