maandag, 4. juli 2016 - 11:09 Update: 05-07-2016 10:14

Zorgbestuurders verdacht van fraude met zorggeld

Zes aanhoudingen in onderzoek naar verrijking bestuurder zorginstelling
Foto: fbf
Den Haag

De recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW heeft vorige week in totaal zes verdachten aangehouden in een onderzoek naar een bestuurder van een zorginstelling die vermoedelijk sinds 2011 ruim 1.500.000 euro heeft onttrokken aan de instelling. Dat meldt het OM maandag.

De bestuurder is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrift, het opmaken van valse jaarrekeningen en witwassen. Zijn vriendin is aangehouden op verdenking van witwassen. Beiden zijn afgelopen vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Behalve de bestuurder van de zorginstelling en diens vriendin, zijn ook twee bestuurders van een projectontwikkelaar en twee leden van de Raad van Toezicht van de zorginstelling  aangehouden voor betrokkenheid bij de vermoedelijke fraude. Een accountant en een medewerker zijn gehoord alsverdachte.

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland die zorg en huisvesting levert aan licht verstandelijk gehandicapten. De stichting ontvangt jaarlijks vele miljoenen aan zorggelden voor het leveren van Zorg In Natura (ZIN). De bestuurder kreeg volgens de jaarrekeningen van de zorginstelling betaald onder de ‘Balkenende-norm’ (Wet Normering Top Inkomens). Zijn werkelijke salaris is vermoedelijk een veelvoud daarvan. Het vermoeden is dat hij zich -naast het salaris dat hij volgens officiële publicaties (zoals de jaarrekening) ontving voor zijn werkzaamheden- verrijkte met gelden die waren bedoeld voor het verlenen van zorg.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: