maandag, 11. juli 2016 - 13:29 Update: 11-07-2016 15:48

OM start onderzoek naar gebruik giftige stof bij Du Pont in Dordrecht

Openbaar Ministerie start onderzoek naar Du Pont in Dordrecht
Foto: Archief FBF.nl
Dordrecht

Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naa het bedrijf Du Pont in Dordrecht. Dat heeft het Parket bevestigd aan het Algemeen Dagblad, zo schrijft de krant maandag.

De C8, waarmee jarenlang gewerkt is in de Teflon-fabriek van het bedrijf blijkt ernstige aandoeningen te kunnen veroorzaken, waaronder nier- en teelbalkanker. In 1980 waren er bij het bedrijf al aanwijzingen dat C8 schadelijk kon zijn voor de medewerkers en omwonenden van het bedrijf, maar dit werd voor zover bekend niet aan de autoriteiten doorgegeven, zo meldt de krant. Er werden vanaf de jaren 80 door het bedrijf wel regelmatig bloedtesten bij het personeel uitgevoerd en daarbij werden hoge concentraties C8 aangetroffen. Toch stopte het bedrijf pas in 2012 met het gebruik van de stof.

Daarnaast gaat het Functioneel Parket ook de Lycrafabriek van Du Pont onderzoeken. De jongen vrouwen in de fabriek zijn bezorgd omdat veel van hen vruchtbaarheidsproblemen hebben. Het aantal miskramen, doodgeboren kinderen en kinderen met een afwijking onder hen was opvallend hoog. In deze fabriek wordt veel gewerkt met het oplosmiddel DMAc.

Categorie:
Provincie: