dinsdag, 19. juli 2016 - 8:39 Update: 19-07-2016 8:42

Behaarde planten langs provinciale weg moeten fijnstof gaan opvangen

Behaarde planten langs weg moeten fijnstof gaan opvangen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
’s-Hertogenbosch

In september start de provincie Noord-Brabant met een pilot met het ‘vergroenen’ van geluidsschermen. De provincie wil testen of het planten van een speciale kamperfoeliesoort tegen geluidsschermen bijdraagt aan een afname van fijnstof langs de weg.

De provincie start met het beplanten van de geluidsschermen langs de N279 ter hoogte van het Máximakanaal omdat hier betonnen geluidschermen staan die geschikt gemaakt kunnen worden voor het aanbrengen van beplanting. Tegen de geluidschermen wordt de harige variant van kamperfoelie, de Lonicera Green Junkie, gepland. Met zijn relatief lange haren kan deze groenblijvende plantsoort naar verwachting gemiddeld vijf keer zoveel fijnstof opvangen als andere planten. De volledige lengte van de geluidswal wordt na de zomer beplant. Het gaat om een kleine 800 meter met de Lonicera Green Junkie en 70 meter met de klimopsoort Hedera, die vaak wordt gebruikt om geluidschermen visueel aantrekkelijker te maken door beplanting. Op deze manier kunnen de verschillen in opvang van fijnstof tussen beide plantsoorten met elkaar vergeleken worden. 

Samenwerking onderwijs

De pilot duurt drie jaar, om zo langdurig onderzoek te kunnen doen naar de afvang van fijnstof, de groei en plantdichtheid van de plantsoorten. De provincie werkt hierbij nauw samen met uitvoerder Donkergroen BV, de HAS Greenbusinesschool in ’s-Hertogenbosch en de Universiteit van Antwerpen. Naar verwachting worden de eindresultaten medio 2019 bekend.
 

Categorie:
Provincie: