woensdag, 20. juli 2016 - 8:24 Update: 20-07-2016 14:24

'Dordrechtse fabriek Chemours stoot kankerverwekkende stof uit'

Fabriek Dordrecht stoot kankerverwekkende stof uit
Foto: Archief EHF
Dordrecht

De teflonfabriek van Chemours in Dordrecht, voorheen DuPont, stoot een kankerverwekkende stof uit over de buurt. Volgens experts is de gezondheid van omwonenden en werknemers in gevaar, zo schrijft de Volkskrant.

Het gaat om de stof GenX. Dat is een stof die bij laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen heeft aangetoond. Hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Amsterdamse Vrije Universiteit zegt in de krant: "Je kunt dit soort gif niet zomaar uitstrooien over woonwijken".

Chemours gebruikt GenX sinds 2012 in Dordrecht bij de productie van teflon, dat onder meer in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit. Opvallend is dat GenX juist gebruikt wordt omdat het een veilig alternatief zou zijn voor C8.

Volgens het bedrijf is dat nog steeds zo. De laboratoriumtests zeggen niets over de effecten op mensen, meldt het bedrijf. Chemours wil niet zeggen hoeveel GenX de teflonfabriek uitstoot en volgens de vergunning mág uitstoten. Het bedrijf verwijst naar de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ). Justitie startte onlangs een strafrechtelijk onderzoek naar de PFOA-uitstoot van de fabriek omdat in het verleden werknemers ziek waren geworden. 

Categorie:
Provincie: