vrijdag, 22. juli 2016 - 13:47 Update: 22-07-2016 16:49

6 jaar celstraf voor afwezige jihadisten

6 jaar celstraf voor terroristische misdrijven
Foto: SXC
Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft uitspraak gedaan in de zaken tegen vier mannen die werden verdacht van het plegen van terroristische misdrijven in 2012 - 2014. Zij verblijven op dit moment vermoedelijk nog in Syrië. De mannen werden vervolgd naar aanleiding van het Context onderzoek, waarbij in totaal zeventien verdachten in beeld kwamen. De rechtbank heeft de vier mannen veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, zoals door het Openbaar Ministerie (OM) werd geëist.

Deelneming aan IS: een criminele terroristische organisatie

De rechtbank heeft vastgesteld dat de vier mannen zich in het strijdgebied in Syrië en/of Irak bevonden en zich hebben aangesloten bij IS, Jabhat al-Nusra of een andere jihadistische strijdgroep. Zij zijn allen veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk.

​Voorbereiding van terroristische misdrijven

Daarnaast hebben alle vier verdachten zich schuldig gemaakt aan voorbereiding van terroristische misdrijven. De mannen zijn afgereisd naar het strijdgebied en hebben daar deelgenomen aan de gewapende jihadstrijd.

​Trainingskamp voor terrorisme

De rechtbank acht bewezen dat één van de mannen heeft deelgenomen aan een trainingskamp voor de gewapende jihadstrijd. Een tweede verdachte wordt hiervan vrijgesproken. 

​Opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven

Aan drie verdachten werd daarnaast opruiing tot het plegen van terroristische misdrijven ten laste gelegd. De rechtbank acht twee van hen daaraan schuldig (één van hen heeft meegewerkt aan de film ‘Oh Oh Aleppo’). De derde wordt hiervan vrijgesproken.