vrijdag, 22. juli 2016 - 16:05 Update: 22-07-2016 20:08

NFI blundert met DNA-match in zedenonderzoek Leeuwarden

Gemiste DNA-match in zedenonderzoek Leeuwarden
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Op 21 juni ontdekte het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een fout te hebben gemaakt bij het verwerken van een DNA-profiel in de DNA-databank voor strafzaken. Eén kenmerk van het DNA-profiel werd onjuist ingevoerd, dit vond plaats op 30 mei. Hierdoor kwam een verdachte in een lopend zedenonderzoek niet naar voren. Pas later bij een tweede controle in het systeem, kwam de DNA-hit met de verdachte naar voren. Hierop kon een 29-jarige man uit Leeuwarden aangehouden worden op 21 juni 2016.

Gevolg gemiste DNA-match

Door de gemiste DNA-match is de verdachte 22 dagen op vrije voeten gebleven in de periode tussen 31 mei en 21 juni 2016. Op dit moment wordt de verdachte van drie strafbare feiten verdacht die alle drie in Leeuwarden zijn gepleegd:

22 mei: De verkrachting en vrijheidsberoving van een 60-jarige vrouw uit Leeuwarden.

25 mei: Een poging verkrachting, aanranding en mishandeling van een 52-jarige vrouw uit Leeuwarden.

2 juni: Eveneens een poging verkrachting, aanranding en mishandeling van een 31-jarige vrouw uit Leeuwarden.

De fout van het NFI, waardoor de DNA-uitslag niet op 31 mei, maar op 21 juni is gekomen, betekent dat het derde feit (van 2 juni) waarvan de verdachte wordt verdacht vermoedelijk niet zou hebben plaatsgevonden. De verdachte zou dan waarschijnlijk op 31 mei of kort daarna zijn aangehoudenin verband met de verdenking van het eerste feit.

Gesprek met de slachtoffers

De officier van justitie heeft in samenwerking met de recherche de slachtoffers geïnformeerd over het verloop van het onderzoek. De door het NFI gemaakte fout en de mogelijke consequenties hiervan zijn in deze gesprekken ook aan bod gekomen. Het NFI betreurt de gemaakte fout en de gevolgen die dit heeft gehad ten zeerste en biedt hiervoor zijn excuses aan.

Verdenking verdachte uitgebreid

Tevens is de advocaat van de verdachte geïnformeerd over de uitbreiding van de verdenking tegen de verdachte. De verdachte zit sinds zijn aanhouding invoorlopige hechtenis. De eerste pro forma zitting zal plaats vinden op 15 september 2016.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):