maandag, 25. juli 2016 - 16:41 Update: 25-07-2016 19:53

FNV luidt noodklok over faillissementen in de thuiszorg

FNV luidt noodklok over faillissementen in de thuiszorg
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Vandaag is het faillissement uitgesproken over thuiszorgaanbieder Stichting ZorgBedrijf en Thuiszorg Noord-Holland. Bij dit faillissement zijn 200 medewerkers en vele honderden kwetsbare ouderen betrokken. Voor de FNV is dit aanleiding om de noodklok te luiden. ‘In het afgelopen anderhalf jaar is een golf aan instellingen failliet gegaan die thuiszorg leveren. En nu gaat er wéér een instelling failliet.

Het omvallen van zorginstellingen als Thebe, Pantein-Vivent, TSN, Diafaan, Solace en nu ook het ZorgBedrijf en Thuiszorg Noord-Holland betreft in totaal ongeveer 17.000 medewerkers en 60.000 kwetsbare mensen. Gemeenten moeten ophouden met de doorgeslagen bezuinigingen, zodat nóg meer faillissementen voorkomen kunnen worden,’ zegt Sarah Dobbe van de FNV.

Doorslaan bezuinigingen door gemeenten

Een oorzaak van deze faillissementen is de bezuinigingen van gemeenten op de huishoudelijke zorg. In december heeft de FNV een akkoord afgesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarmee een groot deel van de bezuinigingen op de thuiszorg is teruggedraaid. ‘Toch gaan veel gemeenten door met bezuinigen, wat betekent dat geld voor thuiszorg niet naar de thuiszorg gaat. Wrang is dat eerder al bleek dat gemeenten vorig jaar 360 miljoen hebben overgehouden op de huishoudelijke zorg en dat het geld er dus gewoon is, maar niet aan zorg wordt besteed. Daar komt bij dat dat de hoogste bestuursrechter in mei dit jaar heel duidelijk heeft gesteld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huishoudelijke zorg, maar dat vele gemeenten zich nog steeds niet aan de wet houden. Dit moet stoppen,’ aldus Dobbe.

Onzekerheid medewerkers

Manon, medewerker van het Stichting ZorgBedrijf en Thuiszorg Noord-Holland: ‘Ik werkte eerder voor TSN, maar dat ging een paar maanden geleden failliet. Dat was een ontzettende onzekere periode voor mij of ik kon blijven werken. Mijn cliënten waren bang dat ze een nieuw onbekend iemand in hun huis zouden krijgen. Dit zijn al oude mensen en ze vertrouwen mij. Na een lange periode van onzekerheid kreeg ik te horen dat ik tóch bij mijn cliënten kon blijven werken via Zorg-Bedrijf. Een aantal oud-collega’s zit nu thuis en weer anderen doen hetzelfde werk maar wel voor een lager salaris. En nu gaat mijn werkgever weer failliet en begint het allemaal opnieuw. Weet ik weer niet of ik mijn werk wel kan houden terwijl mijn cliënten nog steeds zorg nodig hebben. Ik word hier heel boos over. Er wordt met ons gesold.’

‘De FNV is natuurlijk direct aan de slag gegaan om een goede oplossing voor de medewerkers en cliënten te krijgen. Dat betekent dat de cliënten hun zorg houden, want de gemeente blijft verantwoordelijk voor de zorg van deze mensen. En dat betekent ook dat de zorgmedewerkers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden hun werk behouden, zodat de cliënt en de thuiszorgmedewerker – de zogenaamde koppeltjes -  samen blijven. Alleen dan kan de kwaliteit van zorg voor deze kwetsbare ouderen blijven gewaarborgd en worden voorkomen dat waardevolle thuiszorgmedewerkers onterecht hun werk verliezen,’ besluit Dobbe.