woensdag, 27. juli 2016 - 18:21 Update: 27-07-2016 18:22

Spanningen onder Turkse mensen in Utrecht besproken

Spanningen onder Turkse mensen in Utrecht besproken
Foto: Archief BON ter Illustratie
Utrecht

In Utrecht zijn vanmiddag vertegenwoordigers van verschillende gemeenten, ministeries en politie bij elkaar gekomen om te praten over hoe om te gaan met de spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders en hoe de individuele vrijheid van iedereen kan worden beschermd.

Afgesproken is dat de rijksoverheid en lokale overheden blijven samenwerken om de spanningen in de hand te houden. Gemeenten die dat willen kunnen hierbij ondersteund worden door het Rijk.

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de onrust in de Turkse gemeenschap in ons land en het belang van extra alertheid bij de lokale autoriteiten. Vanuit de ministeries zijn de gemeenten bijgepraat over de recente ontwikkelingen, internationaal en in Nederland. Dat helpt gemeenten om de lokale ontwikkelingen beter te kunnen plaatsen, ook als na de zomer veel Turkse Nederlanders terugkeren van vakantie in Turkije.

Daarnaast zijn gemeenten geadviseerd over hoe om te gaan met de onrust en hoe men in gesprek kan blijven met de verschillende groepen. Medewerkers van de rijksoverheid ondersteunen en adviseren gemeenten desgewenst, ook in de contacten met de lokale Turks-Nederlands gemeenschap. De politie benadrukt dat iedereen die te maken krijgt met geweld of bedreiging daarvan aangifte moet doen.

Voor de bijeenkomst was een aantal gemeenten uitgenodigd met een relatief grote Turks-Nederlandse gemeenschap. Ook waren er vertegenwoordigers van gemeenten waar zich in de nasleep van de couppoging incidenten hebben voorgedaan.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):