dinsdag, 2. augustus 2016 - 16:37 Update: 02-08-2016 16:44

Koning, minister-president en minister Schippers naar Olympische Spelen Rio

Koning, minister-president en minister Schippers naar Olympische Spelen Rio
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Rio de Janeiro

Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezoeken deze zomer de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Koning is als erelid uitgenodigd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De minister-president en minister Schippers vertegenwoordigen het kabinet.

De Koning en de minister-president zijn van 4 t/m 6 augustus 2016 in Rio de Janeiro. Tijdens dit bezoek wonen zij onder andere de openingsceremonie en verschillende wedstrijden bij. Ook hebben zij een ontmoeting met Nederlandse sporters.

Het bezoek van de Koning en de minister-president start op donderdagavond 4 augustus met een diner dat wordt georganiseerd door het IOC. Vrijdag 5 augustus bezoekt minister-president Rutte twee projecten van More2Win. Deze sociale onderneming koppelt in de context van wereldwijde sportevenementen het Nederlandse bedrijfsleven aan lokale sociale projecten. 

Beach volleybal clinic

De minister-president woont een beach volleybal clinic bij en bezoekt aansluitend Estrela de Favela. Dit is een Nederlands-Braziliaanse organisatie die kansarme jongeren uit sloppenwijken (favela's) van Rio de Janeiro een betere toekomst biedt door sport, onderwijs en gezonde voeding.

Later die dag krijgt de minister-president een rondleiding in het Holland Heineken House. Hier zal hij onder meer de pop up ambassade van het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoeken. Dit is een tijdelijke extra vestiging van de ambassade op een plaats waar veel Nederlandse bezoekers zullen komen. 

Sporters en supporters kunnen zo makkelijk en snel bij de overheid terecht voor eventuele hulp. Het is de eerste keer dat het ministerie een pop up ambassade inzet. Na de rondleiding spreekt minister-president Rutte vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven tijdens een lunch.

Openingsceremonie

's Avonds zijn de Koning en de minister-president aanwezig bij de openingsceremonie in het Maracanã Stadion. Voorafgaand hieraan zijn zij beiden aanwezig bij een receptie van interim-president Michel Temer van Brazilië.

Zaterdagochtend 6 augustus staat voor de Koning en de minister-president een bezoek aan het Olympisch Dorp op het programma. Hier ontmoeten zij Nederlandse Olympische sporters. Daarnaast wonen zij die dag verschillende wedstrijden bij.

Minister Schippers

Minister Schippers is van 15 t/m 19 augustus 2016 aanwezig bij de Olympische Spelen. Tijdens haar bezoek woont ze verschillende wedstrijden bij en brengt ze een bezoek aan het Olympisch Dorp.

Op dinsdag 16 augustus brengt minister Schippers een bezoek aan het Nederlandse initiatief 'Favela Street Girls'. Een straatvoetbalproject voor meisjes uit de favela's van Rio de Janeiro. 

Het project is gericht op het geven van voetbaltrainingen en het bieden van structuur en afleiding voor hun soms uitzichtloze situatie. Daarnaast wordt een aantal sterke vrouwelijke rolmodellen uit de wijk opgeleid zodat zij leren zelfstandig trainingen en wedstrijden te organiseren voor andere meisjes uit hun wijk.

Op donderdag 18 augustus woont minister Schippers in het Holland Heineken House een aantal sportclinics bij, verzorgd door Nederlandse topsporters, voor scholieren van een GEO-school uit de buurt. 

GEO staat voor Ginasio Experimental Olimpico, dit zijn scholen die in of dicht tegen de sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn gebouwd en waar kinderen in de leeftijd van 11-15 jaar de hele dag onderwijs krijgen met minimaal twee uur per dag sport. Normaal krijgen deze kinderen in Brazilië maar een halve dag onderwijs. NOC*NSF is de samenwerking aangegaan met de stad Rio om hun kennis en expertise te delen en zo iets terug te doen voor Rio de Janeiro.