woensdag, 17. augustus 2016 - 15:43 Update: 17-08-2016 15:53

Oliewinning NAM in Drentse Schoonebeek in september hervat

Oliewinning NAM in Drentse Schoonebeek in september hervat
Foto: RVD
Schoonebeek

De NAM hervat in september de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Lekkage pijpleiding

De NAM legde de oliewinning in juni 2015 stil naar aanleiding van een geconstateerde lekkage in een deel van de pijpleiding voor het transport van het productiewater. Vervolgens is de NAM gestart met de reparatie van de transportleiding. 

Reparatie 

Dit is gebeurd door in de bestaande transportleiding over een lengte van 45 km een nieuwe kunststof leiding met kleinere diameter te installeren. Deze reparatie is voorspoedig verlopen en de leiding is eerder gereed dan verwacht. De vernieuwde leiding heeft een minder grote transportcapaciteit dan de oorspronkelijke. 

De gekozen oplossing biedt volgens NAM in ieder geval een tijdelijke oplossing voor de komende jaren. Tijdelijk, omdat NAM rekening houdt met de mogelijkheid dat uit het evaluatieonderzoek naar de injectie van het productiewater in Twente naar voren komt dat een andere verwerkingsmethode de voorkeur verdient.

De inspecteur-generaal der Mijnen heeft op 16 augustus ingestemd met de ingebruikname van deze pijpleiding. Op basis van de in 2010 verleende vergunningen kan de NAM nu de winning van olie in Schoonebeek en de injectie van productiewater in Twente hervatten. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):