donderdag, 18. augustus 2016 - 16:48 Update: 18-08-2016 17:01

Amnesty: Meer dan 17.500 mensen stierven in Syrische gevangenissen

Amnesty: Meer dan 17.500 mensen stierven in Syrische gevangenissen
Foto: Amnesty International
Amsterdam

De afgelopen 5 jaar stierven er door gruwelijke marteling, mishandeling en ziektes stierven naar schatting meer dan 17.500 mensen in Syrische gevangenissen. Dit is de conclusie van een rapport van Amnesty dat donderdag is verschenen.

Verschrikkelijke ervaringen

Het rapport ‘It breaks the human’: Torture, disease and death in Syria’s prisons beschrijft de verschrikkelijke ervaringen van 65 gevangenen. Zij werden op gruwelijke wijze gemarteld en onder inhumane omstandigheden vastgehouden in detentiecentra van de Syrische inlichtingendiensten en in de beruchte Saydnaya-gevangenis net buiten Damascus. 

'Onze schatting van 17.723 doden in de gevangenis tussen maart 2011 en december 2015 is een zeer voorzichtige. Het werkelijke aantal ligt zeer waarschijnlijk veel hoger', aldus Amnesty. 
De Syrische regering voert systematische en wijdverbreide aanvallen uit op burgers die ervan verdacht worden tegen de regering te zijn. Hiermee maakt zij zich schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid.

Marteling tijdens arrestatie, verhoor en detentie

De meerderheid van de overlevenden vertelde Amnesty dat de mishandelingen meteen begonnen op het moment van hun arrestatie en tijdens hun transport. Eenmaal aangekomen bij het detentiecentrum werden gevangenen steevast hard geslagen met metalen pijpen of elektriciteitskabels. Vervolgens werden zij onderworpen aan ‘veiligheidscontroles’. Hierbij werden sommige gevangenen, met name vrouwen, verkracht of aangerand door mannelijke bewakers.

Erbarmelijke omstandigheden

In de detentiecentra van de inlichtingendiensten waren de cellen overvol. Mensen konden vaak alleen om de beurt of op hun hurken slapen, vertelden ex-gevangenen. Ook vertelden ex-gevangenen Amnesty dat ze weinig voedsel en water kregen. De meesten zeiden dat ze zich nauwelijks konden wassen. Veel mensen werden hierdoor ziek. 

Zij kregen zelden de medisch zorg die ze nodig hadden. Veel gevangenen konden niets anders doen dan elkaar verzorgen met zeer primitieve middelen. Deze slechte omstandigheden hebben bijgedragen aan het hoge sterftecijfer in Syrische detentiecentra sinds 2011.

De beruchte Saydnaya-gevangenis

Mensen brachten maanden, soms zelfs jaren, in verschillende detentiecentra van de inlichtingendiensten door. Uiteindelijk werden sommigen dan berecht voor militaire rechtbanken in extreem oneerlijke processen, die vaak maar enkele minuten duurden. Vervolgens kwamen ze dan terecht in de beruchte militaire Saydnaya-gevangenis.

In Saydnaya lijken marteling en mishandeling deel uit te maken van een meedogenloze methode om gevangenen te vernederen en te straffen. Ex-gevangenen vertelden hoe gedetineerden regelmatig werden doodgeslagen.

Een andere gevangene, genaamd Omar, beschreef hoe een bewaker twee mannen dwong zich helemaal uit te kleden. Hij beviel de ene om de andere te verkrachten. Als hij zou weigeren, zou hij sterven.

De meeste overlevenden van marteling en mishandeling hebben ernstige fysieke en psychologische littekens aan hun detentie overgehouden. De meesten zijn na hun vrijlating gevlucht.

Categorie:
Provincie: