maandag, 22. augustus 2016 - 19:25 Update: 22-08-2016 19:32

Geldboete voor beledigende tweet raadslid Heerlen

Geldboete voor beledigende tweet raadslid Heerlen
Foto: SXC
Heerlen

Christian Petermann, raadslid van de gemeente Heerlen, die op 10 mei 2016 uit onvrede over de eis in de strafzaak tegen de heer J. van Rey een tweet plaatste, is door de rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 500 euro, waarvan 250 euro voorwaardelijk. Petermann is veroordeeld voor belediging van een officier van justitie die betrokken was bij de strafzaak tegen de heer Van Rey.

De man noemde in zijn tweet de officier van justitie “de Irma Grese van het OM”. Irma Grese was in de Tweede Wereldoorlog een zeer wrede, sadistische kampbewaakster in verschillende concentratiekampen.

De rechtbank vindt de uitlating van de verdachte zeer beledigend en is van oordeel dat de verdachte hiermee niet – zoals hij ter verdediging aanvoerde – een bijdrage heeft geleverd aan een maatschappelijk debat. Om die reden kan ook niet gezegd worden dat een dergelijke uitlating valt onder het recht op een vrije meningsuiting. De rechtbank neemt het de verdachte verder bijzonder kwalijk dat hij in die tweet ook de verwensing uitsprak dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken.

Naar aanleiding van zijn tweet is de verdachte gebeld door journalisten van Dagblad de Limburger en NRC-handelsblad en verschenen in die kranten publicaties waarin de verdachte zou zijn geciteerd. Ook voor deze citaten moest de verdachte zich verantwoorden. Van deze verwijten is hij echter vrijgesproken. Deels omdat niet bewezen is, dat verdachte daadwerkelijk heeft gezegd wat in de krant als citaat was weergegeven. Ten aanzien van een citaat is wel bewezen dat dit daadwerkelijk door verdachte is gezegd. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat deze mededeling van verdachte weliswaar een zeer ongepaste vergelijking is, maar dat dit geen belediging oplevert.

Het Openbaar Ministerie had tegen het raadslid 40 uur taakstraf, waarvan 20 uur voorwaardelijk, en een storting van 500 euro in de kas van Stichting Auschwitz geëist.