dinsdag, 23. augustus 2016 - 17:26 Update: 23-08-2016 17:29

Koenders uit zorgen over belastingheffing door ambassade Eritrea

Koenders uit zorgen over belastingheffing door ambassade Eritrea
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in een gesprek met zijn Eritrese ambtgenoot zorgen geuit over de belasting die Eritreeërs in Nederland via hun ambassade moeten betalen. 'Er zijn aanwijzingen dat die belastinginning gepaard gaat met intimidatie', meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

‘Ik deel de ernstige zorg die daarover bestaat en heb dat vandaag ook duidelijk gemaakt. Intimidatie of bedreigingen zijn voor ons onaanvaardbaar. Het contact van Eritreeërs met hun ambassade moet altijd op vrijwillige basis plaatsvinden’, zei Koenders na zijn ontmoeting met minister Osman Saleh.

Eritreeërs in het buitenland moeten 2 procent aan belasting aan de ambassade betalen om gebruik te kunnen maken van diensten van de Eritrese overheid. Juridisch mag dat. 

Intimidatie

Als de Nederlandse autoriteiten echter geloofwaardige signalen uit de Eritrese gemeenschap ontvangen of als de politie meldingen binnenkrijgt dat de belastingheffing gepaard gaat met intimidatie, kan het Openbaar Ministerie een onderzoek instellen.

Los daarvan vindt Koenders dat de belastingheffing te veel vraagt van Eritreeërs die proberen te integreren in de samenleving. ‘In veel gevallen betalen ze belasting in twee landen. Dat is onwenselijk. De belastingheffing is bovendien een extra hindernis in het integratieproces van Eritreeërs in Nederland’, aldus Koenders. Daarom ziet Nederland het liefst dat de Eritrese regering stopt met de dubbele belastinginning.

Koenders en Saleh spraken verder onder meer over de samenwerking tussen de EU en Eritrea, migratie en de dialoog tussen Nederland en Eritrea. Volgens Koenders is het belangrijk om kritisch in gesprek te blijven met het geïsoleerde regime, ook bijvoorbeeld om de mensenrechtenschendingen in het land aan de orde te stellen.

Categorie:
Provincie: