maandag, 29. augustus 2016 - 10:33 Update: 30-08-2016 10:17

Gigantische hoeveelheid materiaal van beschermde dier- en plantensoorten gevonden

Recordvangst politie en douane in onderzoek naar wildlife crime
Foto: Politie
Rotterdam

Bij een meerdaagse doorzoeking vonden de Douane, het milieuteam van de politie en de voedsel- en warenautoriteit NVWA onder leiding van het Functioneel Parket, in een bedrijfspand en vijf loodsen in Brabant een gigantische hoeveelheid materiaal van beschermde en met uitsterven bedreigde dier- en plantensoorten, vermoedelijk illegaal ingevoerd. Het gaat om onder andere koraal, huiden en botten van beschermde dieren en cactus rainsticks. De financiële waarde loopt waarschijnlijk in de tonnen, de schade aan het milieu is ongekend. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Onder het in beslag genomen materiaal is ruim 2000 kilo koraal, huiden van slangen en varanen, schedels van onder andere schildpadden en apen, botten van verschillende dieren en sieraden van ivoor. Dit alles stond uitgestald in een showroom met beelden en snuisterijen, en opgeslagen in talloze zakken, dozen en kratten in stellingkasten in de naastgelegen opslagloodsen. Het kostte de onderzoekers drie dagen om tussen alle legale koopwaar het vermoedelijk illegale materiaal uit te zoeken en af te voeren.

In een aantal kluizen op het bedrijfsterrein werd bovendien een half miljoen euro aan contant geld en goud aangetroffen. Dat is in beslag genomen op verdenking van witwassen. Het bedrijf wordt, evenals de 53-jarige eigenaar van het bedrijf, verantwoordelijk gehouden voor deze zaken. 

345 kilo koraal

De politie kwam het bedrijf op het spoor nadat de Douane in de Rotterdamse haven tijdens een reguliere controle stuitte op een container uit China. In die container vonden ze naast een 400 stuks namaakartikelen ook vijftien dozen met daarin maar liefst 345 kilo koraal. Koraal is een beschermde diersoort en staat op CITES-lijst met afspraken over de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten. Om koraal in te voeren moet je over een vergunning beschikken. Dat was bij deze zending niet het geval. 

Met uitsterven bedreigd

De Douane schakelde via de officier van justitie het milieuteam van de politie in. Hun onderzoek leidde naar het bedrijf in Brabant. Bij de zoeking, waaraan ook de Douane en de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit deelnamen, troffen ze woensdag 16 augustus onder de koopwaren niet alleen koralen aan, maar ook andere (delen van) met uitsterven bedreigde dieren die niet zomaar geïmporteerd en verhandeld mogen worden.

Vrachtwagens vol

De hoeveelheid spullen in de groothandel en de bijbehorende loodsen was zo enorm dat één dag niet genoeg was om het uit te zoeken en de vermoedelijke illegale materialen in beslag te nemen. Donderdag 17 augustus kwamen ze daarom terug met een heftruck en vrachtwagen om de dozen vol kwetsbare koralen en delen van zeeschildpadden, apen, vleermuizen en krokodillen in te nemen.

Ook maandag kostte het nog een hele dag om tussen alle producten de beschermde stukken te vinden. Al het in beslag genomen materiaal is vervoerd naar een opslagplaats van de Douane. Daar zullen specialisten en politie nader onderzoek doen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: