maandag, 29. augustus 2016 - 16:55 Update: 29-08-2016 17:05

Acht jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist voor dodelijke botsing A2

Acht jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist voor dodelijke botsing A2
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht/Maarssen

Maandag heeft de officier van justitie acht jaar celstraf voor doodslag en poging doodslag en tien jaar rijontzegging geëist tegen de 46-jarige man die op 30 december 2015 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A2 nabij Maarssen. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Psychotisch door speedgebruik

De man was ten tijde van het incident psychotisch door het gebruik van speed. De verdachte heeft dit aan zichzelf te wijten, meent de officier van justitie, hij heeft er zelf voor gekozen om speed te gebruiken. Daarom wordt hij verantwoordelijk gehouden voor gevolgen van de aanrijding: één van de inzittenden kwam te overlijden en vijf anderen raakten ernstig gewond..

Het was kerstvakantie en de beide ouders en hun nieuwe partners besloten de kinderen te verrassen met een dagje pretpark. De volgende ochtend vertrokken ze met z’n zevenen in de auto. Wat een mooie dag had moeten worden, veranderde op de A2 ter hoogte van Maarssen in een ramp. Ze werden van achter aangereden door een auto die ruim 200 kilometer per uur reed. 

Ze schoven ondersteboven tientallen meters over de snelweg. De vader van de kinderen overleed ter plaatse; de andere volwassenen en twee van de kinderen raakten zwaargewond. Twee kinderen blijven hun leven lang gehandicapt. De volwassenen hebben dagelijks pijn, lichamelijk en emotioneel.

Drugsgebruiker 

Persoonlijkheidsonderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte een bescheiden, rustige man is. Maar wel iemand die al twintig jaar drugs gebruikt. Op de dag voor het ongeval gebruikte hij niet alleen een aantal joints maar ook snoof hij speed. Op de ochtend van de fatale dag rookte hij ook weer joints, onder andere in de coffeeshop, waarna hij in de auto stapte om naar huis te rijden. 

Hij reed toen steeds met zeer hoge snelheid, ca. 220 km/uur, aan de linkerkant van de weg. Hoewel zijn logica hem zei, aldus de verdachte, dat het niet goed zou gaan als hij zo bleef doorrijden, remde hij niet maar probeerde naar eigen zeggen 'het maximale uit zijn auto te halen'. 

Op het punt bij Maarssen waar de A2 zich splitst in twee stroken voor de randweg en de linker vluchtstrook eindigt, dacht de verdachte dat er blokken op de weg stonden. Gesteld voor de keus frontaal op de imaginaire blokken in te rijden of in te voegen en een auto van achteren te raken, koos hij voor het tweede.

'Daarmee heeft hij zijn eigen veiligheid boven die van de slachtoffers gesteld', aldus de officier. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte op geen enkel moment heeft geremd, ondanks dat hij wist dat dit niet goed af kon lopen. 'Daarmee heeft hij de kans aanvaard dat zijn manier van rijden tot een dode zou leiden', aldus de officier, die hiermee de voorwaardelijke opzet bewezen vond. 

Dat de verdachte ten tijde van het ongeluk psychotisch was, betekent niet dat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn. Verdachte wist dat hij speed ging gebruiken en het is algemeen bekend dat dit risico’s zoals een psychose met zich mee brengt. Hij stond onverschillig tegenover het gebruik van drugs en stapte onder invloed van middelen in zijn auto; het zou wel goed komen. 

Dat het niet goed kwam, bleek op de zitting uit de verklaringen van de slachtoffers over het onbeschrijfelijke leed dat hen is aangedaan. De officier van justitie eiste naast een gevangenisstraf van acht jaar, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van tien jaar met ingang van het moment van invrijheidstelling.

Categorie:
Provincie: