vrijdag, 2. september 2016 - 13:14 Update: 02-09-2016 16:49

Raadslid Leeuwarden toch vervolgd voor fatale brand

Huurbaas en raadslid Leeuwarden toch vervolgd voor fatale brand
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Voor een fatale brand in Leeuwarden die in 2013 plaatwsvond en waarbij een 24-jarige student omkwam, word een raadslid uit dezelfde plaats vervolgd. Hem wordt dood door schuld ten laste gelegd.

Het raadslid Wyb Feddema ( Gemeentebelangen) was de huurbaas van het pand, waarin de brand uitbrak. Volgens het Hof is hij niet schuldig aan de oorzaak van de brand, maar heeft hij te weinig gedaan om het gebouw brandveilig te maken. De ouders van het slachtoffer vonden het niet terecht dat het raadslid daarvoor niet vervolgd werd en dienden een klacht in bij het Gerechtshof. Dit schrijft  Omrop Fryslân vrijdag. Het nieuws is bij Wyb Feddema hard aangekomen, zo weet de omroep.

De brand begon in een kledingwinkel en sloeg daarna snel over naar naastgelegen panden. Er gingen n totaal uiteindelijk vijf winkels en elf woningen aan de Kelders, de Minnemastraat en de Poststraat in vlammen op. Eén van de panden was het geboortehuis van spionne Mata Hari.

De brand is in de kledingzaak werd veroorzaakt doordat er iets misging met een losse gaskachel. Een medewerker was daar bezig met de kachel en de gasfles, waarna er een steekvlam ontstond. Eerst vloog daardoor de kleding in brand en daarna de rest van de winkel.