Dat blijkt uit een verkennend onderzoek dat het Trimbos-instituut in opdracht van de politie onlangs heeft uitgevoerd.
Helmcamera’s en bodycams
Sinds 2013 maken bikers van de politie en sinds 2016 ook gemeentelijke handhavers (BOA’s) in Amersfoort gebruik van helmcamera’s en bodycams om tijdens uitgaansavonden opnamen te maken van dronken jongeren die zich misdragen. Als onderdeel van het traject ‘De Confrontatie’ worden minderjarige bekeurde jongeren na het weekend met hun ouders uitgenodigd voor een gesprek op het politiebureau. Zowel de jongere als de ouders zijn veelal onder de indruk van de getoonde beelden. Tijdens het confrontatiegesprek worden de jongeren en hun ouders bewust gemaakt van de risico’s van dronkenschap in het publieke domein, zoals het plegen van vernielingen of geweld, rijden onder invloed, slachtofferschap van beroving en ongewenste seksuele ervaringen.
Bewustwording
Met deze aanpak willen gemeente en politie de bewustwording van de risico’s van overmatig alcoholgebruik bij minderjarigen vergroten en de kans op herhaling verkleinen. Amersfoort is in 2013 gestart met de werkwijze waarbij minderjarigen worden geconfronteerd met de beelden tijdens een gesprek. In de afgelopen jaren is de werkwijze ingebed en geprofessionaliseerd. Inmiddels begint de werkwijze van ‘De Confrontatie’ belangstelling en navolging te krijgen in andere gemeenten.
Effectief
Burgemeester Lucas Bolsius: ‘Ik vind het belangrijk dat we blijven zoeken naar manieren om het overmatig alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Zeker als daardoor overlast ontstaat. Met de inzet van de camerabeelden is een nieuwe manier gevonden waarmee we op een effectieve manier kunnen communiceren met de jongeren over hun gedrag.’
‘De Confrontatie’
Het Trimbos-instituut (kennisinstituut dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar de ervaringen met het traject ‘De Confrontatie’. Uit het evaluatieve onderzoek komt naar voren dat beelden in combinatie met een gesprek door zowel de agenten, als de jongeren en hun ouders als positief wordt beoordeeld. Het onderzoek maakt duidelijk dat het tonen van de beelden bijdraagt aan de bewustwording van met name de gevaren van openbaar dronkenschap.
Hoewel de meeste geïnterviewde jongeren en de ouders inschatten dat naar aanleiding van dit gesprek overmatig alcoholgebruik in de toekomst zal verminderen, zou aanvullend onderzoek nodig zijn om dit vast te stellen.