dinsdag, 6. september 2016 - 9:26 Update: 06-09-2016 15:35

Koning opent nieuwste gevangenis van Nederland

Koning Willem Alexander opent gevangeniscomplex Zaanstad
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Zaanstad

Koning Willem Alexander verricht dinsdagochtend in Westzaan de officiële opening van het Justitieel Complex Zaanstad (JCZ). Het JCZ is de grootste en modernste gevangenis van Nederland, gebouwd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff is bij de opening aanwezig.

In het nieuwe complex kunnen meer dan 1000 justitiabelen worden ondergebracht in een huis van bewaring, gevangenis en psychiatrisch centrum. Het duurzame multifunctionele gebouw is 68.000 m² groot en vervangt verouderde complexen in de regio Amsterdam/Haarlem. Het psychiatrisch centrum is al in gebruik, het huis van bewaring en de gevangenis volgen later dit jaar. 

‘Binnen beginnen, om buiten te blijven’

Voor JCZ staat het uitgangspunt ‘binnen beginnen, om buiten te blijven’ voorop. Het leven van de justitiabelen is niet langer strikt gereguleerd, ze worden ook aangesproken op eigen verantwoordelijkheid. Door de zelfredzaamheid zou de re-integratie al in de gevangenis moeten beginnen en niet pas op het moment dat de justitiabele naar buiten gaat. De teams op de leefafdelingen zijn crossfunctioneel samengesteld, waarbij medewerkers uit verschillende functiegroepen samenwerken, met een brede taakopvatting.