donderdag, 8. september 2016 - 22:35 Update: 09-09-2016 8:27

Uitgelekte stukken Prinsjesdag: extra geld naar onderwijs, arme kinderen en veiligheid

Uitgelekte stukken Prinsjesdag: extra geld naar onderwijs, arme kinderen en veiligheid
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit geheime Prinsjesdag stukken waarop RTL Nieuws de hand heeft weten te leggen, blijkt dat er volgend jaar extra geld wordt vrijgemaakt voor kinderen in arme gezinnen, ouderen en partners van chronisch zieken.

'Evenwichtig koopkrachtbeleid'

Verder blijkt uit de stukken dat iedereen er volgend jaar in koopkracht een beetje op vooruit gaat. Om een 'evenwichtig koopkrachtbeleid' te kunnen voeren, trekt het kabinet in 2017 1,1 miljard euro uit. Dat betekent dat onder meer de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebonden budget omhoog gaan, aldus RTL Nieuws. Daarnaast gaat er ook extra geld naar veiligheid en defensie. Bij veiligheid kan worden gedacht aan geld voor terrorismebestrijding, wijkagenten, het bestrijden van cybercrime, het forensisch instituut NFI en grensbewaking. 

Onderwijs

Ook komt er 200 miljoen euro voor het onderwijs vrij. Dat geld wordt voornamelijk gebruikt om de groeiende ongelijkheid tussen kinderen van laag- en hoogopgeleide ouders te bestrijden. Een deel van het geld gaat ook naar onderwijs voor asielkinderen. En er wordt extra geïnvesteerd in huishoudens met zeer lage inkomens.