zaterdag, 17. september 2016 - 21:48 Update: 18-09-2016 16:36

Aboutaleb onthuld gedenkplek lichaamsdonoren Overschie

Gedenkplek voor nabestaanden aan wetenschap ter beschikking gestelde overledenen
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb heeft zaterdag het unieke kunstwerk op begraafplaats en crematorium Hofwijk in Overschie onthuld dat dient als gedenkplek voor nabestaanden van overledenen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Dit heeft de gemeente Rotterdam bekendgemaakt.

Nabestaanden van donoren die hun lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap, kunnen geen uitvaart voor de overledene organiseren. Uit een onderzoek onder dertig nabestaanden van overledenen die hun lichaam ter beschikking hadden gesteld, bleek een grote behoefte aan een plek om te rouwen. De meeste nabestaanden ondervinden jaren later nog het gemis van een uitvaart. 

Crowdfunding

Professor Gert-Jan Kleinrensink, hoogleraar anatomie en hoofd van de snijzaal van het Erasmus MC, bedacht daarom het initiatief voor een monument speciaal voor de nabestaanden van donoren. Het kunstwerk is gerealiseerd dankzij een crowdfundingproject van de Erasmus Universiteit.

De gever

Het monument, ontworpen door Den Hollandsche Gedenktekens, bestaat uit een grote glazen plaat met het gedicht ‘De gever’ dat is geschreven door een studente Geneeskunde en twee figuren van cortenstaal. 

Voor het monument is een prachtige plek uitgekozen: aan het eind van de hoofdsingel, met een mooie halfronde bank en veel groen rondom. Het monument op Hofwijk biedt nabestaanden hiermee een speciale plek om te rouwen, te gedenken en mooie herinneringen aan hun dierbare op te halen.

Categorie:
Provincie: