maandag, 19. september 2016 - 20:56 Update: 20-09-2016 8:06

Soyuz-ruimtecapsule van André Kuipers ‘landt’ in Noordwijk

Soyuz-ruimtecapsule van André Kuipers ‘landt’ in Noordwijk
Foto: NASA
Noordwijk

De Soyuz TMA 03-M ruimtecapsule, waarmee de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers zijn reis naar het Internationaal ruimtestation ISS maakte, is vanaf dinsdag 20 september voor publiek te bezichtigen in Space Expo in Noordwijk.

Miljoenen Nederlanders zagen op 21 december 2011 live op televisie de Soyuz-raket van Kuipers en zijncrewmates, de Amerikaan Don Pettit en de Rus Oleg Kononenko vertrekken vanaf het lanceerplatform in het ijskoude Baikonur. Diezelfde capsule die bovenop de raket zat kwam ruim een half jaar later weer naar beneden boven de steppe van Kazachstan, hangend aan een parachute, zwartgeblakerd door de wrijvingswarmte van de razende terugreis door de atmosfeer. Het beeld van Kuipers die zittend naast de capsule als eerste zijn vrouw belt, staat velen nog in het geheugen gegrift.

Die capsule staat dus vanaf 20 september in Space Expo, dankzij bemiddeling door de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO en ESA Moskou office met het Russische ruimtevaartbedrijf Energia. De kosten van de hele operatie, ongeveer 4,5 ton, zijn bijeengebracht uit eigen middelen van Space Expo, aangevuld door sponsoren en het Ministerie van Economische Zaken.