dinsdag, 20. september 2016 - 8:04 Update: 20-09-2016 11:34

Prinsjesdag met Glazen Koets

Prinsjesdag met Glazen Koets
Foto: fbf
Den Haag

Vandaag, dinsdag 20 september, is het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander spreekt dan de Troonrede uit. Daarmee opent hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Om 15:15 uur biedt minister Dijsselbloem de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Hierin staan de belangrijkste plannen van het kabinet voor 2017 en wat die plannen kosten.

Voorafgaand aan het voorlezen van de troonrede trekken Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima dit jaar in de Glazen Koets, gevolgd door andere belangrijke leden, met een rijtour van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar het Binnenhof. De Gouden Koets staat ter restauratie.

Route Glazen Koets 

Voorafgaand aan de troonrede trekt er tussen 13:00 en 13:15 uur een koninklijke stoet door Den Haag. De koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis maken een rijtoer met de Glazen Koets, die de Gouden Koets tijdens de restauratie vervangt, van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de Ridderzaal op het Binnenhof. De route van de Glazen Koets is vanwege werkzaamheden rond de Korte Vijverberg in 2016 anders dan gebruikelijk.

Balkonscène 

Rond 13:50 uur vertrekt de Koninklijke Familie weer per Glazen Koets naar Paleis Noordeinde. Nadat Koning Willem-Alexander en de andere leden van het Koninklijk Huis zijn teruggekeerd op Paleis Noordeinde, volgt rond 14:00 uur de balkonscène waarbij de koninklijke familie op het balkon door het volk wordt toegejuicht. Deze balkonscène is om veiligheidsredenen in de jaren '60 ingevoerd. Voordien stapte de familie, als het weer het toeliet tijdens Prinsjesdag, na terugkomst in het paleis van de Glazen Koets over in een open koets die met dravende paarden door Den Haag reed. 

Glazen Koets 

De Glazen Koets is de trots van het Koninklijk Staldepartement, en dat is niet voor niets. De Glazen Koets is het oudste rijtuig uit het Koninklijk Huis en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was het rijtuig onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. 

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons die het rijtuig in 1826 afleverde.

Categorie:
Provincie: