maandag, 26. september 2016 - 8:19 Update: 26-09-2016 8:59

Erdogan begint in Nederland onderzoek naar Gülen-beweging

Erdogan begint in Nederland onderzoek naar Gülen-beweging
Foto: fbf
Amsterdam

Hoewel de Nederlandse regering Turkije al vaker heeft gezegd dat het zich niet moet bemoeien met Nederlandse aangelegenheden, gaat een Amerikaanse advocaat nu toch namens de Turkse president een onderzoek beginnen naar de Gülen-beweging in Nederland.

Volgens advocaten van de Turkse president Erdogan zouden ze nog voor het einde van het jaar kunnen aantonen dat de Nederlandse Gülen-beweging een 'maffia- achtige' organisatie is. Dit schrijft de Telegraaf maandag op basis  van een interview met de Amerikaanse topadvocaat Robert Amsterdam. Amsterdam gaat op verzoek van Erdogan het onderzoek in Nederland doen.

Volgens Amsterdam wil de Gülen-beweging zo veel mogelijk geld en macht vergaren, zo laat hij aan de krant weten. Samen met een Nederlandse advocatenkantoor gaat hij in Nederland onderzoek doen.. Amsterdam zou volgens eigen zeggen in de VS al 'schokkende bewijzen' hebben gevonden, waaruit zou blijken dat er sprake is van megafraude met subsidie, voor tientallen Gülen-scholen.

Erdogan verdenkt zijn voormalige bondgenoot  Gülen ervan verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep op 15 juli. Na de staatsgreep zijn de spanningen onder Turkse Nederlanders flink opgelopen.