maandag, 26. september 2016 - 22:20

Atte Jongstra krijgt Constantijn Huygens-prijs voor hele oeuvre

 Atte Jongstra krijgt Constantijn Huygens-prijs voor hele oeuvre
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Jan Campert-Stichting kent de literaire prijzen van de gemeente Den Haag toe en heeft de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs 2016 toegekend aan Atte Jongstra voor zijn hele oeuvre. Dit heeft de stichting maandagavond bekendgemaakt.

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) beoefent de literatuur als een aanstekelijk en lichtvoetig spel van stijlen en vormen. Gedurende zijn dertigjarige schrijverschap bouwde hij een veelkleurig oeuvre op waarin de liefde voor archieven, lexica en encyclopedieën een constante is. In elk van zijn boeken treft het de lezer telkens weer hoe hij citaten, verwijzingen en fictie weet samen te brengen in een kunstig, vermakelijk en vaak tegendraads werk van de verbeelding. Met veel genoegen bekroont de jury dit eigenzinnige oeuvre met de Constantijn Huygensprijs 2016.

Van de jury maakten deel uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 10.000 verbonden. Eerdere recente laureaten zijn: Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013).

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens het Schrijversfeest, de afsluiting van het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten op zondagmiddag 22 januari 2017 in het Theater aan het Spui in Den Haag. Dan worden ook de overige Haagse Literatuurprijzen van de Jan Campert-Stichting uitgereikt.