dinsdag, 27. september 2016 - 15:28

Hennis: "EU niet gebaat bij window dressing"

Hennis: "EU niet gebaat bij window dressing"
Foto: RVD
Den Haag

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert is groot voorstander van intensieve militaire EU-samenwerking. "De wankele wereld van nu vraagt hierom. Het creëren van nieuwe symbolen gaat ons echter niet helpen. Wel het beter benutten van bestaande instrumenten en structuren. Deze window of opportunity moet dan ook niet verworden tot window dressing.” Gisteren en vandaag kwamen de 28 EU-defensieministers bijeen in het Slowaakse Bratislava.

Geen vlaggen of bakstenen

Hennis staat vooral voor praktische oplossingen en is geen voorstander van vergaande institutionalisering door middel van nieuwe hoofdkwartieren. "Als bijvoorbeeld coördinatie, planning en uitvoering van militaire en civiele Europese missies te wensen over laat, moeten we daar aan werken maar ons niet verliezen in een disscussie over een nieuw hoofdkwartier en bakstenen of vlaggen." Het optimaal gebruikmaken van bestaande structuren is het devies.

Meer EU-samenwerking goed voor NAVO

De diversiteit en complexiteit van de dreigingen zijn groot, de risico's reëel en nabij. Als het Verenigd Koninkrijk inderdaad uit de EU vertrekt, wordt 80% van de NAVO-uitgaven betaald door niet EU-lidstaten. Dat geeft te denken, en niet bepaald voor het eerst. Al heel lang wijzen de Amerikanen op het gebrek aan balans binnen de NAVO, zowel financieel als ten aanzien van te nemen risico's. Dit besef is groeiende binnen Europa, stelde Hennis, dan eindelijk. Deze window of opportunity moeten we dan ook willen benutten, zei ze.  Niet voor niets benadrukte Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO en aanwezig in Bratislava, het belang van nauwe Europese samenwerking. Ook Hennis stelde reeds bij herhaling dat het hoog tijd is voor Europa om zich als overtuigende en betrouwbare veiligheidspartner op de kaart te zetten.

Tijdens de afsluitende lunch bespraken de ministers de lopende EU-missies, waaronder de maritieme operatie Sophia voor de kust van Libië en de missies in de Sahel-regio.

Categorie:
Provincie: