maandag, 3. oktober 2016 - 9:40 Update: 03-10-2016 19:40

Zeker 9100 meldingen van misstanden op en rondom COA-locaties

Ruim 9100 meldingen van misstanden op en rondom COA-locaties
Foto: Archief BON ter Illustratie
Den Haag

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het afgelopen half jaar zeker 9100 meldingen van misstanden op asielopvanglocaties moeten verwerken. Dat blijkt uit het overzicht van alle incidenten die staatssecretaris Dijkhoff vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de meeste meldingen ging het over kleinere zaken zoals het niet schoonmaken van de kamer of geluidsoverlast. Bij ruim 1200 meldingen was sprake van fysieke agressie, zoals schoppen of slaan.

Bij de politie kwamen ruim 3.600 meldingen binnen over zaken op en rondom COA-locaties. Deze zaken varieerden van verloren ID-bewijzen tot diefstal of vechtpartijen.

Meer meldingen door hoge instroom

Het aantal meldingen was in 2016 hoger dan in 2015. Een voor de hand liggende reden hiervoor is de hoge asielinstroom waardoor de bezetting op COA-locaties hoog was (gemiddeld 43.000 bewoners), de wachttijden voor asielprocedures langer dan gebruikelijk en op sommige opvanglocaties sprake was van een gebrek aan privacy.

Dit heeft uiteraard spanningen met zich meegebracht. Ook heeft het COA de afgelopen tijd werk gemaakt van betere registratie van incidenten. Nu de instroom weer wat lager is, de wachttijden korter en de noodopvanglocaties sluiten, verwacht Dijkhoff dat ook het aantal incidenten zal afnemen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: