dinsdag, 4. oktober 2016 - 9:12 Update: 04-10-2016 9:25

Borssele openhouden kan volgens rapport Nederland een half miljard euro kosten

Foto van kerncentrale Borssele | FBF
Foto: fbf
Borssele

Om de kerncentrale in Borssele open te houden zou het kabinet een half miljard euro in de kerncentrale moeten pompen. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van adviesbureau Spring Associates die onderzoek deden in opdracht van Greenpeace en WISE.

Het ministerie van Economische Zaken gaat ook zelf de financiële gevolgen van overheidssteun voor Borssele in kaart brengen. Deze berekening laat zien wat dit Nederland kan gaan kosten. In het rapport komen ze met drie mogelijke scenario’s: openhouden, sluiten en insluiting.

Scenario 1 – Openhouden: tot een half miljard verlies

In het eerste scenario wordt de kerncentrale met steun van de Staat opengehouden. Alleen als de energieprijzen de komende 10 jaar verdubbelen, wordt deze investering lonend. Als de energieprijzen gelijk blijven of dalen kunnen de verliezen oplopen tot een half miljard euro.

Scenario 2 – Sluiten: nog steeds een miljoenentekort

Sluiten betekent ontmantelen. Voor ontmanteling is een potje beschikbaar, het ontmantelingsfonds, maar hier zit niet genoeg geld in om de kosten te dekken. Er is een tekort van 250 miljoen euro.

Scenario 3 – Insluiten: financieel de beste optie

Uit de analyse van Spring Associates komt insluiting, waarbij de centrale nu gesloten wordt maar pas over enkele decennia wordt ontmanteld, als de financieel meest veilige optie naar voren. Op deze manier lopen de verliezen niet verder op en kan het ontmantelingsfonds nog aangroeien. Het tekort in het ontmantelingsfonds kan worden beperkt tot ongeveer 100 miljoen euro.

Extra kernafval: mede mogelijk gemaakt door jouw belastinggeld

Overheidssteun voor kernenergie is wat ons betreft weggegooid geld. In de eerste plaats is de exploitant van de kerncentrale verantwoordelijk voor de kosten van elk scenario. Daarnaast is het niet te verkopen dat gewone burgers moeten betalen voor het risico op kernrampen en extra kernafval.

Campagneleider Jorien de Lege over Borssele: ‘De kerncentrale levert een marginaal aandeel van onze elektriciteit en blijkt niet te kunnen concurreren met schone energie. Sluiting of insluiting is zowel economisch als ethisch de enige juiste oplossing.’

Categorie:
Provincie: