vrijdag, 7. oktober 2016 - 16:48 Update: 07-10-2016 16:53

Jarenlange celstraffen geëist wegens mensenhandel en witwassen

Jarenlange celstraffen geëist wegens mensenhandel en witwassen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vrijdag heeft het Openbaar Ministerie (OM) tegen vier leden van een Hongaarse familie jarenlange celstraffen geëist wegens het seksueel uitbuiten van jonge vrouwen en witwassen. Dit heeft het OM vrijdag bekendgemaakt.

Tegen de 46-jarige stiefvader en de 48-jarige moeder eiste de officier van justitie tot 9,5 jaar celstraf. Eén van de twee (stief) zonen heeft een gevangenisstraf van bij elkaar 8,5 jaar tegen zich horen eisen. 

De afgelopen weken behandelde de Amsterdamse rechtbank twee onderzoeken naar mensenhandel en witwassen, in totaal moesten acht verdachten - waarvan zeven met de Hongaarse nationaliteit - zich voor de rechter verantwoorden. 

Tegen de familieleden liepen twee onderzoeken naar uitbuiting van jonge Hongaarse vrouwen. Het eerste onderzoek naar de familie is in 2008 gestart. De familie zou daarna volgens het OM zijn activiteiten naar het buitenland hebben verplaatst. Het vermoeden dat de Hongaarse verdachten zich opnieuw bezig hielden met mensenhandel in Amsterdam leidde in 2014 tot het tweede onderzoek. 

In dit onderzoek zou het gaan om in elk geval 2 Hongaarse vrouwen die in de periode 2011 tot en met 2015 te werk werden gesteld als prostituee in Amsterdam, Alkmaar, België, Zwitserland en Hongarije. De vrouwen moesten van de verdachten soms zeven dagen per week minstens 13 uur per dag werken. Ze werden daarbij bedreigd en uitgescholden als zij niet voldoende geld verdienden. 

Familiebedrijf 

Uit het dossier komt volgens het OM een beeld naar voren van een effectief opererend familiebedrijf dat het uitbuiten van jonge Hongaarse vrouwen in de prostitutie in diverse Europese landen als doel had. 

De stiefvader en moeder zouden een belangrijke rol hebben gespeeld in het verkennen van de seksmarkt en het werven, aansturen en onder druk zetten van de jonge Hongaarse vrouwen. Ze zouden daarbij hun zoons en schoondochter hebben ingezet bij het ronselen van de vrouwen uit de omgeving van de Hongaarse stad Nyiregyhaza. 

Psychische druk 

Een nu 28-jarige slachtoffer was in het eerste onderzoek uit 2008 nog verdachte. Ze zou volgens het OM hebben bijgedragen aan uitbuiting en het geld dat andere meisjes hadden verdiend hebben doorgesluisd naar de familie. 

Uit het tweede onderzoek blijkt dat de vrouw vanaf haar 13e levensjaar onder psychische druk heeft gestaan van de familie en dat zij daaraan geen weerstand heeft kunnen bieden. Volgens het OM is sprake van psychische overmacht en is ze niet strafbaar. Daarom eist het OM ontslag van rechtsvervolging. 

Levens kapot 

Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat zij de levens van verschillende jonge vrouwen op een zeer grove wijze kapot hebben gemaakt. De officier van justitie in haar requisitoir: 'Het risico op een levenslang trauma is voor slachtoffers van seksuele uitbuiting zeer groot. De slachtoffers is de kans ontnomen een normale adolescentie door te maken en normale relaties aan te gaan. Ook een normale seksuele ontwikkeling is daardoor in onze ogen onmogelijk geworden.' 

Categorie:
Provincie: