woensdag, 12. oktober 2016 - 8:08 Update: 12-10-2016 10:52

Wiebes stuurt Raad van Bestuur naar huis en plaatst Belastingdienst onder curatele

Staatssecretaris Wiebes stelt Belastingdienst onder curatele
Foto: EHF
Den Haag

Staatssecretaris Wiebes wil weer meer controle krijgen over de gang van zaken bij de Belastingdienst en verandert hiervoor het bestuursmodel.

Wiebes maakt schoon schip en stuurde de volledige raad van bestuur naar huis. Hiervoor in de plaats komt een directeur-generaal die direct onder het ministerie van Financiën valt. Dit melden meerdere media woensdag. Wiebes heeft een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij flinke kritiek uit op de leiding van de fiscus. Zo schrijft hij dat de dienst te zelfstandig handelt en noemt hij de cultuur om dingen bij zichzelf te houden 'hardnekkig'.

De actie van Wiebes is een reactie op de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst. Die regeling voor het personeel in het kader van de reorganisatie bij de fiscus, viel veel duurder uit dan verwacht. Er meldden zich veel meer werknemers voor de regeling dan werd aangenomen.

Er zal door Wiebes en minister Dijsselbloem ook een 'commissie van wijzen' worden ingesteld die gaat onderzoeken hoe de besluiten bij de Belastingdienst worden genomen. Die commissie moet over twee maanden al met aanbevelingen komen. 

Categorie:
Provincie: