donderdag, 13. oktober 2016 - 20:24 Update: 14-10-2016 22:07

Japans farmabedrijf droeg jarenlang te weinig royalty's af aan Antoni van Leeuwenhoek

Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis kreeg te weing royalty's van Fujirebio Diagnostics Inc. en starrte rechtszaak
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

In De Telegraaf van donderdag 13 oktober 2016 staat een artikel over een rechtszaak die het Antoni van Leeuwenhoek heeft aangespannen tegen het Amerikaanse bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc. in verband met een test die in het Antoni van Leeuwenhoek is ontwikkeld. Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek op de website.

De test

Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben begin jaren tachtig een prototype test ontwikkeld. Via de test is het mogelijk te monitoren hoe borstkankerpatiënten reageren op een behandeling. De test is na ontwikkeling overgedragen aan het bedrijf Fujirebio Diagnostics Inc., zodat er een commercieel product van kon worden gemaakt. In ruil hiervoor ontvangt het Antoni van Leeuwenhoek royalty's van Fujirebio Diagnostics Inc. Samenwerking met een commerciële partner is bij dit soort doorontwikkelingen een normaal proces. Op deze wijze komen producten beschikbaar voor patiënten.

De rechtszaak

Binnen het Antoni van Leeuwenhoek ontstond het vermoeden dat gedurende een groot aantal jaren te weinig royalty's zijn afgedragen door Fujirebio Diagnostics Inc. Daarom heeft het Antoni van Leeuwenhoek bijna 6 jaar geleden het bedrijf gedaagd. Voorafgaand daaraan is er anderhalf jaar gepoogd om buiten de rechter om een schikking te treffen. Afgelopen juni heeft de rechtbank een vonnis uitgesproken waarin zij het Antoni van Leeuwenhoek in het gelijk heeft gesteld. Fujirebio Diagnostics Inc. is daar tegen in hoger beroep gegaan.