vrijdag, 14. oktober 2016 - 9:54

Aziatische bosmug gevonden bij vrachtwagenhandelaar in Weert

Aziatische bosmug gevonden bij vrachtwagenhandelaar in Weert
Foto: Archief FBF
Weert

In juli werd bekend dat er tijgermuggen waren gevonden bij een handelaar in vrachtwagens in Weert. Nu blijkt dat in de buurt van hetzelfde bedrijf de Aziatische bosmug is aangetroffen. Deze mug kan – in ieder geval in het laboratorium – virusziekten zoals zika en knokkelkoorts overbrengen.

Tot voor kort bracht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een nieuwsbericht uit na iedere vondst van een tijgermug of andere gezondheidsbedreigende exotische mug bij een handelaar in gebruikte banden. Nu doet de NVWA dat niet meer en is een ieder die op de hoogte wil blijven genoodzaakt om regelmatig op hun website op zoek te gaan naar kleine tekstuele wijzigingen.

Zo kwam het platform Stop invasieve exoten er eind juli achter dat er in Weert tijgermuggen waren aangetroffen. Oorspronkelijk stond op de website dat de vondst bij een bandenbedrijf was gedaan, maar na berichtgeving over deze vondst paste de NVWA de tekst aan. Het zou gaan om een bedrijf dat handelt in vrachtwagens.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “Het was voor het eerst dat de tijgermug bij een dergelijk bedrijf was aangetroffen, wat bij het platform veel vragen opriep. De NVWA weigerde daar echter antwoord op te geven om het bedrijf te beschermen. Het platform heeft daarom onmiddellijk een verzoek om openbaarmaking gedaan, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De termijn om op dat verzoek te beslissen is inmiddels verstreken, maar er nog steeds geen informatie verschaft.”

Nu blijkt uit informatie op de site van de NVWA dat half september bij hetzelfde bedrijf een andere exotische gezondheidsbedreigende mug is gevonden: de Aziatische bosmug. Vorig jaar is deze mug aangetroffen bij een bandenhandelaar in Oss. Lelystad is voor zover bekend de enige plaats in Nederland waar de mug zich gevestigd heeft. Hij werd er in 2012 voor het eerst ontdekt en bleek op diverse plekken voor te komen. Het heeft er alle schijn van dat de mug afkomstig van het plaatselijke bandenbedrijf. De NVWA is in Lelystad gestart met een bestrijdingsactie.

 

Van de Aziatische bosmug is bekend dat deze onder laboratoriumomstandigheden diverse virussen kan overdragen, waaronder zika, dengue, chikungunya en Japanse encefalitis (hersenontsteking). Dat  de mug deze virussen ook in het veld kan overdragen is onzeker, maar zeker niet uitgesloten.