zaterdag, 15. oktober 2016 - 9:15 Update: 15-10-2016 20:28

'Aanhangers Gülenbeweging worden gepushed om grote bedragen te doneren'

Gülenisten onder druk gezet om grote bedragen te doneren
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Voormalige aanhangers van de Gülenbeweging in Nederland zeggen dat aanhangers tijdens bijeenkomsten onder druk worden gezet om aan goede doelen te doneren.

Maar slechts een deel van het geldt kom bij die goede doelen terecht. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag. De krant heeft gesprekken gevoerd met zeven uittreders van de beweging. Volgens de uittreders worden er in het hele land oor de Gülenbeweging geld-inzamelingsbijeenkomsten georganiseerd, vooral tijdens de ramadan. Daarbij worden enorme bedragen opgehaald. Bij sommige bijeenkomsten wel meer dan een miljoen. Aanhangers van de Gülenbeweging zouden hierdoor in geldnood raken.

De zeven uittreders (een kok, een ingenieur, een docent en vier ondernemers) vertellen onafhankelijk van elkaar over de gang van zaken bij de beweging, maar verklaren ook allemaal dat ze nooit iets hebben gemerkt van een grote doel, zoals een machtsovename in Turkije of de invoering van de sharia, Wel zeggen ze dat de beweging een pirmamidevormige organisatie is met aan de top een opper-abi. Abi betekent broer in het Turks. Ook staan abi's aan het hoofd van sectoren zoals onderwijs, media en een groep ondernemers. Behalve dat ze discussies leiden over Gülens ideeën roepen ze ook op tot het doneren van grote bedragen bijvoorbeeld voor het verbeteren van het onderwijs of voor ontwikkelingshulp in Afrika.

Categorie:
Provincie: